Aktuelno

U TK godišnji odmor za starije radnike, hronične bolesnike i trudnice

U organima uprave, upravama i upravnim organizacijama TK, te stručnim i drugim službama Vlade TK, od jutros je na snazi novo radno vrijeme i novi način rada, saznaje Fena.

Naime, rukovodiocima je naloženo da radnike upućuju na godišnji odmor u trajanju od najmanje 12 dana, a na poslu zadržavaju tek onoliko osoba koliko je dovoljno za nesmetano obavljanje svakodnevnih poslova.

To se prije svega odnosi na radnike starije od 60 godina, uposlenike sa dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima i trudnice. Na odmor se upućuju i radnici koji nisu realizovali sve dane odmora iz 2019. godine.

Radno vrijeme u kantonalnim organima i službama, po naredbi Vlade TK, do daljnjeg će biti od 8 do 13 sati. Novo radno vrijeme odnosi se na sve šalter sale kantonalnih službi i zavoda.

S obzirom na naredbu o zabrani okupljanja i reduciranju vremena rada pojedinih službi za rad s građanstvom, uputstvo je izdao i MUP TK.

– Svim građanima koji imaju potrebe da komuniciraju sa zaposlenicima MUP-a, sugeriramo da to rade telefonom ili elektronskim putem, sem za one građane kojima je neophodno da dođu zbog izdavanja lične karte, putne isprave ili registracije motornog vozila. Što se tiče registracije vozila trebamo napomenuti da svi građani mogu izabrati osiguravajući kuću koja će za njih završiti sve ove poslove, kako ne bi sami dolazili u šalter salu – objasnio je portparol MUP-a TK Izudiun Šarić.

Na vrh