Aktuelno

U TK broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama manji za 36,1 posto

I posljednja tragična saobraćajna nesreća, koja se dogodila proteklog vikenda na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u općini Ilijaš, u kojoj su živote izgubile dvije osobe, podsjeća da  je svakodnevno  potrebno podizati svijest javnosti o problemu učestalih smrtnih slučajeva na cestama.

Ohrabrujući podaci za Tuzlanski kanton govore da je broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama manji za 36,1 posto u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Samo u Bosni i Hercegovini, u toku 2017. godine dogodilo se 37.628 saobraćajnih nezgoda u kojima je život izgubilo čak 298 osoba, 12 od njih su bila djeca.

U saobraćajnim nezgodama povrijeđeno je 10.229 osoba od kojih je 1.608 pretrpilo teške tjelesne ozljede, podaci su BIHAMK-a izneseni u povodu obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzalnskog kantona u proteklih deset mjeseci ove godine  bilježe povećanje broja  saobraćajnih nesreća, ali i smanjenje broja  smrtno stradalih.

–  Zabilježeno je 2.599 saobraćajnih nesreća što je povećanje za 153 saobraćajne nezgode ili 6, 98 posto. Ono što ohrabruje je što je broj smrtno stradalih, u prvih deset mjeseci ove godine, manji za 36,1 posto. Također, smanjen je broj teško povrijeđenih – kazao je portparol MUP-a TK Izudin Šarić.

Nepropisna, i brzina neprilagođena uslovima na cesti i dalje su glavni uzročnici saobraćajnih nesreća. Tu su još i vožnja pod uticajem alkohola, nepoštivanje signalizacije, nepovoljni uslovi na cesti te korištenje mobilnih uređaja.

– Zabrinjavajuće je i da je sve veći broj vozača pod utjecajem alkohola. Za prvih deset mjeseci, imamo povećanje za 300 posto, koje zakonom, imamo pravo zadržati do 12 sati u našim prostorijama. To su osobe koje sa 1,5 promila alkohola u krvi upravljaju motornim vozilom – kazao je Šarić.

Kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća, a samim tim i broj smrtno stradalih, i u narednom periodu bit će pojačano prisustvo pripadnika MUP-a  na cestama Tuzalnskog kantona.

Na vrh