Tuzlanski kanton

U TK 90 posto osoba preminulih od posljedica COVID-19 nisu bili vakcinisani

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona još uvijek je nepovoljna, iako je došlo do blagog pada broja zaraženih, navodi se u danas prihvaćenoj Informaciji Ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji na području Tuzlanskog kantona u periodu od 1. august – 12. decembar 2021.godine.

U navedenom periodu u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona prikupljeno je 44.411 uzoraka za obradu PCR metodom. Od toga je kod 9.969 uzoraka potvrđen novi SARS-CoV-2 virus.

-U odnosu na ranije evidentirane rezultate PCR testiranja evidentno je da nakon novembarskog skoka broja zaraženih i usložnjavanja epidemiološke situacije početkom ovog mjeseca, decembar mjesec donosi blagi pad broja zaraženih – saopćeno je nakon vanredne sjednice Vlade TK.

U ovom periodu 1.390 osoba je trebalo bolničko liječenje, a preminulo je 466 osoba. Na osnovu podataka JZU UKC-a, vidljivo je da 90 posto umrlih nisu bili vakcinisani. Prisustvo više hroničnih bolesti je takođe jedan od faktora koji direktno utiče na smrtni ishod, navodi se u današnjoj informaciji. Smrtni ishod je u 84 posto slučajeva registriran u dobnoj skupini starijih od 65 godina.

Kada je u pitanju obrazovani sistem, u osnovnim školama se 294 učenika nalazi u izolaciji zbog COVID-a. Kod 58 učenika osnovnih škola je potvrđen COVID, što je 0,16 posto od ukupnog broja učenika. COVID je preboljelo 369 učenika osnovnih škola.

U srednjim školama je 105 učenika u izolaciji zbog COVID-a, a kod njih 70 je potvrđen COVID. To je 0,48 posto od ukupnog broja učenika. COVID su preboljela 695 učenika srednjih škola. Od ukupnog broja nastavnog osoblja u školi je trenutno registrirano 0,64 posto pozitivnih (32). COVID je preboljelo 687 nastavnika, dok ih je u izolaciji zbog COVID-a njih 28.

Na području Tuzlanskog kantona do sada je aplicirano 230.092 doze vakcina, od čega je 120.819 osoba vakcinisano prvom dozom vakcine, 105.998 osoba vakcinisano sa obje doze vakcine protiv COVID-19, dok je 3.275 osoba primilo i treću dozu.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK. Novim naredbama, mjere su usklađene s naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, te je dozvoljeno organiziranje većih okupljanja pod uvjetom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera.

Uslov za organizaciju ovih skupova je da svi sudionici skupa imaju negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati, izdan od registrovane ustanove ili laboratorije ili potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenom cijepljenju. Za provođenje epidemioloških mjera i organizaciju skupa je odgovoran organizator, koji je također za organizaciju ovakvog skupa, dužan prethodno pribaviti saglasnost od Kriznog štaba ministarstva zdravstva.

Novim mjerama ukinuto je i ograničenje radnog vremena za sve ugostiteljske i druge objekte, te im je time dozvoljen rad i nakon 23 sata. Ipak, nakon 20 sati, ugostiteljski i drugi objekti dužni su obezbijediti da svi gosti u objektu moraju posjedovati negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, izdan od registrovane ustanove ili laboratorije ili potvrdu o prebolovanom Covid-19, ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenom cijepljenju.

Kako je saopćeno, imajući u vidu nastupajuće novogodišnje praznike Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Vlada Tuzlanskog kantona preporučili su svim gradovima/općinama, privrednim i drugim subjektima, te fizičkim licima da organizaciju proslave novogodišnjih praznika prilagode trenutno važećim naredbama i preporukama.

Pojednostavljeno, sve navedeno znači da su u Tuzlanskom kantonu na snazi mjere istovjetne onima koje je propisao Krizni štab na federalnom nivou uz iznimku da je na području tog kantona u određenim situacijama neophodno posjedovanje tzv. prebolovao – vakcinisan – testiran (PVT) potvrde.

Ova naredba se primjenjuje od 18. decembra, a važi do 12. januara 2022. godine, saopćeno je iz Vlade TK.


Komentari

Na vrh