Aktuelno

U TK 37 osoba pozitivnih na koronavirus, u kućnoj izolaciji 3.694 osobe

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić izjavila je danas da je u kućnoj izolaciji na području ovog kantona 3.694 osobe, a 422 osobe su testirane. U toku protekle noći je testirano 116 osoba, a njih je sedam pozitivno na koronavirus.

Ukupan broj zaraženih osoba je 37, a 13 je hospitaliziranih na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

– Danas smo održali radni sastanaka Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona na kojem smo, u skladu s razvojem epidemiološke situacije i pojavom sve većeg broja oboljelih u TK, odlučili da ćemo morati mijenjati naše planove u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije u smislu smještanja pacijenata u izolatorije – rekla je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Ona je također navela da još nisu testirani svi liječnici ni liječničko osoblje Klinike za srce.

– Radi se o procjeni rizika i u skladu s tim radimo testiranja. Mi u ovom trenutku imamo aktivan još jedan klaster i to u Srebreniku. Da bismo izbjegli potvrdu lažno negativnih nalaza potrebno je da prođe određeno vrijeme, da vidimo kako će razvijati antitijela. Zbog toga je potrebno da prođe određeno vrijeme – pojasnila je ministrica Čolić.

Trenutno je testirano 80 zdravstvenih radnika koji su uposlenici Klinike za srce, a intenzivno se radi i na novim testiranjima. Od 80 testiranih, njih 15 je pozitivno na koronavirus.

Kada je u pitanju liječnički kadar s UKC Tuzla, u izolaciji je njih 120, a zasad nema bojazni, istakla je Čolić, da bi Univerzitetski klinički centar Tuzla mogao ostati bez dovoljnog broja zdravstvenog kadra.

Na vrh