Kult(ura)

U srijedu u BKC-u: Promocija knjige „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“

Bosanska medijska grupa i Bosanski kulturni centar, u srijedu 12. januara 2022. godine organizuju promociju knjige „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“ autora Ramiza Salkića.

Izdavački projekat „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“, koji će biti realiziran u nekoliko knjiga, čiji je autor mr. Ramiz Salkić, ima za cilj da ukaže da ratni zločlin ne zastarijeva, te da kao društvo imamo obavezu da dokumentujemo i do krajnjih mogućnosti istražimo ratne zločine, te da tragom tih nalaza, provedemo istrage, suđenja i kaznimo počinitelje. Jer u protivnom, zločin koji živi oko nas, iskoristit će prvu priliku i vaskrsnuti. A tada se ciklus zla ponavlja i onda ne postoji reakcija koja ga može zaustaviti.

– Izjave preživjelih, spiskovi ubijenih i analize, kojima obiluje cijeli projekat, predstavljaju validnu informaciju, na temelju koje, nadležni sudovi imaju obavezu da pokrenu proces protiv osumnjičenih. Čak i presude, koje su integralni dio ove knjige, obavezuju Sud koji ih je donio, da osobe iz drugih predmeta procesuiraju, ako postoji bilo kakav osnov, po kojem su povezane sa počinjenim zločinima. Nažalost, to se još uvijek nije desilo – navodi se u predgovoru knjige koji potpisuje Mehmed Pargan.

Promocija će se održati 12. januara u Plavoj sali BKC TK u Tuzli sa počekom u 18.00 sati, a promotori knjige su: Mehmed Pargan – urednik, te Almasa Hadžić i Avdo Huseinović, recenzenti knjige.

Ulaz je slobodan uz poštovanje aktuelnih higijensko-epidemioloških mjera.

Na vrh