Business

U sklopu 48 kontrola na području Tuzle i Kalesije zatečeno 12 radnika ‘na crno’

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH)-Kantonalnog poreznog ureda Tuzla u utorak su na području Tuzle i Kalesije izvršili 48 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost – trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 12 neprijavljenih radnika, 14 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i jedan objekt koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 11 objekata i izdato 39 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 86.900,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH, također, poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti“, saopćeno je iz ove uprave.

Na vrh