Aktuelno

U rudniku ‘Kreka’ teško povrijeđen rudar

Rudar Pašan Alić teško je povrijeđen u jami “Mramor” tokom otkopavanja uglja u rudniku “Kreka”. Smješten je na Univerzitesko-kliničkom centru (UKC) Tuzla i van je životne opasnosti.

– Pacijent inicijala A.P. je hospitaliziran na Klinici za anestiziologiju i reanimatologiju u jedinici intenzivne njege zbog povrede vratne kičme. Pacijent je priključen na mašinu za disanje – rekla je portparol UKC Tuzla Ersija Aščerić-Mujedinović.

Samostalni Sindikat radnika rudnika u Federaciji BiH zatražio je od Koncerna EPBiH da ubrza investiciona ulaganja u rudnike u Federaciji, naglašavajući neophodnost hitne nabavke širokog mehanizovanog čela u jami “Mramor”.

– Iz boka prostorije je došlo do izlaska jednog grumena uglja koji je nažalost proizveo povredu na radu u dijelu vrata paliocu mina, koja je jako teška. Postoji potreba za bržom realizacijom investicionih projekata koji će obezbjediti sigurnije i humanije uslove rada u rudnicima u FBiH. U naredne tri godine očekujemo potpunu realizaciju investicionih projekata u vrijednosti 250 miliona KM – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić, javlja BHRT.

Na vrh