Aktuelno

U povodu obilježavanja 25. Novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli

Ovom prilikom u svojoj izjavi za medije premijer Gutić je svim građanima Bosne i Hercegovine, i onima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom, čestitao Dan državnosti i dodao da se „danas s ponosom i zahvalnošću sjećamo generacije koja je u sudbonosnim vremenima stajala na pravoj liniji odbrane Bosne i Hercegovine i ispisala veoma bitne stranice njene historije. Generacije koja je, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu prije 74 godine, u temelje Bosne i Hercegovine, njene neupitne trajnosti i postojnosti, ugradila svoj kamen. Također, danas se sjećamo i generacije koja je taj temelj iz 1943. godine nadzidala, i u ratu 1992-‘95 doprinijela opstanku Bosne i Hercegovine”.
U svjetlu, presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, premijer Gutić je rekao da se „danas susrećemo sa novim oblikom fašizma. Fašizmom koji nosi oblik veličanja presuđenih ratnih zločinaca, pokušaja relativiziranja historijskih činjenica, falsifikovanja historije. To je prijetnja kojoj se mora suprotstaviti snažan i institucionalni otpor”.
Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona osim premijera Bege Gutića činili su ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar finansija Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović.

Na vrh