Tuzla

U ponedjeljak 10. jula: U Tuzli i ove godine Mirna šetnja “8372 za Srebrenicu“

Manifestacija “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici” koju JU BKC TK organizuje u periodu od 3. do 10. jula 2023. godine, bit će završena Mirnom šetnjom “8372 za Srebrenicu“, koja već godinama tradicionalno kreće sa platoa ispred BKC TK, a koju organizuje neformalna grupa građana, okupljena oko ideje da se u Tuzli i na ovaj način obilježi godišnjica genocida u Srebrenici, oda počast žrtvama genocida i pruži podrška onima koji su genocid preživjeli.

U Mirnoj šetnji otvorenoj za sve građane, učesnici će prepješačiti 8372 metra, simobolično jedan metar za svaku žrtvu genocida. Okupljanje učesnika je zakazano za 10. juli 2023. godine  u period od 17.30 do 18 sati ispred BKC-a u Tuzli, odakle će šetnja organizovano i krenuti, a završiti na Trgu žrtava Srebrenice.

Događaj koji se održava već osmi put je zamišljen tako da pruži mogućnost svim ljudima koji nisu fizički spremni da pješače stotinu i više kilometara u Maršu mira od Nezuka do Potočara, da na ovaj način odaju počast ubijenim građanima Srebrenice, da dostojanstveno u dva sata koliko približno traje događaj svi učesnici pokušaju stvoriti sliku o razmjeri zločina koji se desio i preispitaju sebe koliko mogu uraditi da se genocid ne zaboravi.

– Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu je samo jedan od načina da se poklonimo žrtvama Srebrenice. Ne dozvolimo da se i poslije zločina desi zločin u obliku zaborava. Taj dan, ponedjeljak 10.07.2023. godine, pridružimo se Mirnoj šetnji, neka se čuje priča o Srebrenici, Guberu, Budaku, Potočarima ali i da pomenemo Višegrad, Foču, Prijedor, Kapiju, Markale… – navodi se u pozivu neformalne grupa građana koja tradicionalno organizuje ovaj događaj, a koji je od ove godine zvanično dio Manifestacije “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”.

Na vrh