Eventi

U petak otvaranje izložbe stripa Admira Delića

Autor Admir Delić otvoriti će 18.05.2018. godine svoju izložbu stripa pod nazivom “Stickbook”. Ona je i svojevrsna najava njegovog projekta na internetu kojim će kroz strip, odati počast akcionim i filmovima borilačkih vještina iz 70ih i 80ih, na kojima je odrastao te seoskom hororu i bivšoj Jugoslaviji. Riječ je o stripovima “Bosanski Nindža” i “Salem Hoes” u zanimljivom formatu. Na izložbi ćete moći pogledati posebno pripremljene postere, skice i njegovu svesku ideja sa crtežima, storibordovima, lejautima i bilješkama.
Admir Delić je bosanskohercegovački ilustrator i strip crtač. Njegov rad se bazira na digitalnom crtanju i većinom je okrenut ka webu, gdje i objavljuje svoje stripove, na izlogu svoje virtuelne kuće – stickbooku. 
 
Iza njega je bogat ilustratorski rad ali se najviše izdvaja strip „Prešli su” o genocidu u Srebrenici, koji je čak dva puta nacrtao, različitim stilovima za prvo i drugo izdanje. Strip je radio na scenarij Samira Karića, poznatog bh. novinara. Ne treba zaboraviti ni kompletan dizajn za jubilarno izdanje, album „Reexperience” tuzlanskog repera Frenkieja, gdje je pored naslovnice iscrtao kompletan booklet. Uz hip-hop je vezan i kroz članstvo u grupi „Provincija” gdje je radio covere, postere i promo najave. Pored toga je dizajnirao plakate za pozorišne predstave, ilustrovao knjige te je stigao napraviti nekoliko autorskih izložbi. 
 
Autor je i stripa o prvom bosanskom ninđi koji se prije jedanaest godina ukazivao na prvom okupljalištu bh strip autora – stripopeci. Danas, na stickbook.netu planira povratak nindže kroz kratki avanturistički strip koji će se odigrati u Tuzli i njegovom rodnom mjestu, Tojšićima. Također će tu objaviti i horor strip, smješten na obroncima Majevice u doba rađanja nove Jugoslavije.
 
U slobodno vrijeme radi ilustracije socijalne tematike koje objavljuje na internetu, a dio vašeg vremena očekujemo 18.05.2018. u 19:00h u galeriji TOLDart u Pasažu, Turalibegova 22.
Na vrh