Aktuelno

U ovoj godini 7,5 miliona KM za boračko-invalidsku zaštitu u TK

U Tuzlanskom kantonu je za boračko-invalidsku zaštitu u 2018. godinu kantonalnim budžetom planiran iznos od oko 7.5 miliona KM.

Utvrđeno je to Programom korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja s kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2018. godini, koji je kantonalna vlada danas usvojila.

Ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak izjavio je na konferenciji za medije da je iznos od oko 7.5 miliona KM raspoređen na 15 prava, koja su definisana Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica.

Najznačajnija sredstva koja su planirana ovim programom su, kako navodi, za zdravstvenu zaštitu branitelja i članova njihovih porodica, u iznosu od oko 2.7 miliona KM, što uključuje obavezno zdravstveno osiguranje, premiju zdravstvenog osiguranja, nabavku ortopedskih pomagala, banjsko-klimatsko liječenje, higijensko sanitetski materijal, pomoć u dužem liječenju.

Pored toga, planiran je iznos od oko milion KM za dodjelu stipendija učenicima i studentima iz reda boračke populacije, kao i iznos od 480.000 KM za obavljanje pripravničkog volonterskog staža.

Iznos od oko 650.000 KM predviđen je za pomoć u stambenom zbrinjavanju branitelja u stanju socijalne potrebe, a za projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca oko 200.000 KM.

Za jednokratnu novčanu pomoć branitelja u stanju socijalnih potreba namijenjen je iznos od oko 700.000 KM.

Na vrh