Aktuelno

U osnovne škole u TK ove godine upisano 4.065 prvačića

Nastava za učenike 88 osnovnih i 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu počela je danas, a u osnovne je ove godine upisano 4.065 prvačića.

Centralna manifestacija prijema učenika prvih razreda povodom početka školske 2019./2020. upriličena je u OŠ “Musa Ćazim Ćatić” u Zelinji Donjoj u općini Gradačac. Ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić tom prilikom uručila je pakete s besplatnim udžbenicima za 36 prvačića upisanih u ovu školu.

Ajla Britvović od ovog ponedjeljka učenica je prvog razreda OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, a upravo njoj pripala je čast da prva od od 4.065 prvačića, u školskoj 2019./2020. upisanih u Tuzlanskom kantonu, dobije paket besplatnih udžbenika za ovaj razred.

Vlada Tuzlanskog kantona i ove godine obezbijedila je besplatne udžbenike za sve učenike prvog razreda osnovne škole, za šta je izdvojeno 233.000 KM.

Ministrica Brašnjić izjavila je da će podijeliti udžbenike i učenicima drugih razreda, pri čemu će socijalno ugroženim učenicima biti podijeljeni svi udžebenici a ostalim po tri osnovna.

Dodala je da je škola u Zelinji Donjoj izabrana za domaćina održavanja centralne manifestacije prijema učenika u prvi razred jer žele da ih počaste svojim prisustvom i ukažu na vrijedne učenike koji postižu dobre rezultate.

Direktorica škole Ervada Sinanović istakla je da je ta škola da su dvije godine za redom u vrednovanju rada škola rangirani na prvo mjesto, te da mogu da se pohvale brojnim uspjesima koje djeca ostvaruju tokom godine.

– Veliki problem predstavlja što svake godine odseli oko 10 učenika u okolne gradove ili u inostranstvo – rekla je Sinanović.

U OŠ “Musa Ćazim Ćatić” u prvi razred upisano je 36 mališana, jedan manje nego u prošloj školskoj godini na čijem kraju su učenici te škole dobili i uslovnu sportsku dvoranu za izvođenje nastave tjelesnog odgoja.

Na vrh