Aktuelno

U OŠ “Kreka” u Tuzli: Realizovan projekt: „Rom – asistent važan faktor u promjeni svijesti o obrazovanju”

Svako dijete u BiH treba da ima pravo na kvalitetno obrazovanje, pa tako i Romi koji već u ranoj dječjoj dobi trebaju se fokusirati na smanjenje nejednakosti i diskriminacije, koja je upravo jedna od glavnih prepreka za potpuni obuhvat Roma obrazovnim sistemom i povećanja njihova prosječna stepena obrazovanja te uz nisku kvalitetu osnovnih životnih uvjeta i pojavu samo marginalizacije, čija pojava ima razorne učinke po uspjeh mladih Roma u obrazovnom sistemu.

Realizacija projekta: „Rom –asistent važan faktor u promjeni svijesti o obrazovanju“ odvija se  u JU. OŠ.“Kreka“ u Tuzli od početka septembra 2017. Godine i odobren je od Federalnog ministarstva obrazovanja. Autori projekta su: Dr. sc. Amra Imširagić i Dilista Bašić, profesorica.

Realizator projekta je Admira Biberović, ispred udruženja „Sretni Romi“. Asistent Admira Biberović radila je sa skupinama učenika romske nacionalne manjine, te pružala pomoć učenicima u procesu socijalizacije i savladavanju redovnog nastavnog plana i programa. Usprkos velikim naporima s uključivanjem romske djece u redovno obrazovanje problemi su još uvijek veliki. Naime Romi insistiraju na uključenost djece u razrede zajedno s drugom djecom što ponekad roditelji te djece teško prihvaćaju, prvenstveno zbog manjkavosti u poduzimanju romske djece.

 

Anto Šimić Čiko

Na vrh