Aktuelno

U okviru MEG projekta održan sastanak Mreže stručnjaka za lokalni ekonomski razvoj

U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja-MEG, u Tuzli je 30. maja održan sastanak Mreže stručnjaka za lokalni ekonomski razvoj. Tokom sastanka, kojem su prisustvovali predstavnici više općina i gradova iz Bosne i Hercegovine, uz diskusiju i prijedloge, prezentiran je i usvojen prijedlog godišnjeg Radnog plana.

Učesnicima sastanka predstavljena su pozitivna iskustva Grada Tuzla, stečena realizacijom programa Mjera aktivne politike zapošljavanja i Finansiranja deficitarnih zanimanja. Članovi delegacije Općine Sanski Most predstavili su svoja iskustva stečena kroz saradnju sa dijasporom, u projektima stručne dokvalifikacije i zapošljavanja.

Mreža stručnjaka za lokalni ekonomski razvoj je dobrovoljna asocijacija otvorena za sve općine i gradove u BiH, kojoj svaka jedinica lokalne samouprave pristupa slobodnom voljom i delegiranjem svojih predstavnika. Mrežu stručnjaka trenutno čine delegirani predstavnici općina i gradova, a cilj je da se do sredine 2020. godine u rad ove Mreže uključi najmanje 50% jedinica lokalne samouprave iz cijele BiH. Očekuje se da svi nivoi vlasti prepoznaju ovu platformu kao vrijednog i nezaobilaznog sagovornika u svim pitanjima vezanim za lokalni ekonomski razvoj.

Osnivanje Mreže inicirano je kroz Projekat općinskog i okolišnog upravljanja (MEG), kojeg finansira i podržava Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. MEG podržava lokalne uprave u poboljšanju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i komunalne infrastrukture u 18 općina i gradova, i poboljšava uslove života za najmanje 700.000 građana.

Na vrh