Aktuelno

U okviru Festivala savremene žene upriličen susret sa gradonačelnikom Tuzle

U okviru održavanja Festivala savremene žene, danas je, u bašti restorana Panonski lovac, u kompleksu Panonskih jezera, u Tuzli, upriličen susret sa gradonačelnikom. Domaćin ovog druženja bio je gradonačelnik Tuzle, grada domaćina festivala, Jasmin Imamović.

“Dali smo podršku ovome festivalu i smatram da je Tuzla pravo mjesto za ovo, kada su u pitanju ljudska prava i slobode. Ne razlikujemo u pravima ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu ili polnu pripadnost. Kada se ženama daju iste prilike kao muškarcima, ovako to izgleda u gradskoj administraciji i lokalnoj vlasti. U gradskoj upravi Tuzla, 63% državnih službenika su žene. Kada su u pitanju čelne pozicije, a to su pozicije direktorica javnih preduzeća i ustanova, pomoćnice gradonačelnika, sekretari ili šefice odjeljenja, u okviru državne službe, uposleno je preko 50% žena. Zato je dobro da se ovaj festival održava u Tuzli. Dobro je i za BiH, jer su zemlje, u kojima su pretežno žene lideri, mnogo stabilnije i imaju kvalitet života, mnogo bolji nego u zemljama u kojima žene imaju podređenu ulogu. Dokaz za ovo što govorim jesu nordijske zemlje. To su Švedska, Norveška, Danska ili Finska, gdje je najbolji kvalitet života, ali i najbolji status žena. Ja smatram da su žene maksimalno odgovorne. Smatram da moramo ostvariti minimum, da ovdje, žene i muškarci imaju potpuno iste prilike i ista prava. Onda će nam život biti kvalitetniji i onda će ova zemlja biti mnogo bolja. Zbog toga je važno pokazati primjere uspješnih žena. Svaka manifestacija, domaća, regionalna ili međunarodna je i prilika za promociju Tuzle i zato čestitam organizatorima Festivala savremene žene na ideji i njenoj realizaciji”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Festival savremene žene, koji se održava u Tuzli, od 19. do 22. aprila, okuplja najuticajnije žene iz različitih sfera života, s ciljem osnaživanja položaja žene u društvu i stvaranja jačih veza među ženama.

Na vrh