Eventi

U nedjelju počinje 2. internacionalna Sedmica gitare u Tuzli: Pred publikom koncert Sanela Redžića i Thomas Müller-Peringa iz Njemačke

Bosna i Hercegovina će biti domaćin velikim umjetnicima u predstojećem periodu. Nadolazeći vikend donosi početak novih kulturom, edukacijom i zabavom bogatih dešavanja u Tuzli. Koncertom profesora iz Njemačke Sanela Redžića i Thomas Müller-Peringa u nedjelju, 16. jula, počet će ovogodišnja Sedmica gitare koja će trajati sve do 22. jula. Koncert otvorenja i dobrodošlice će biti održan u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” sa početkom u 19.30 sati.

 

U okviru programskih dešavanja bit će održana četiri koncerta, intenzivne radionice u vidu individualne i grupne nastave, orkestar gitara, svakodnevno skupno vježbanje i slobodne aktivnosti.

Sva mjesta za prijave učesnika su popunjena, a oni dolaze iz mjesta širom BiH i regiona ali i svijeta.

 

Riječ je o događaju kreiranom iz potrebe da se gitaristima pruži prilika da tokom ljeta rade sa vrhunskim profesorima gitare iz Europe.

 

Idejni tvorac, osnivač i umjetnički direktor je profesor klasične gitare Sanel Redžić, Tuzlak sa adresom u njemačkom Weimaru. Dobitnik je 36 internacionalnih nagrada i godinama radi na promociji klasične gitare i umjetnosti.

 

Ovogodišnji predavači za klasičnu gitaru su Alejandro Cordova iz Meksika, Vojislav Ivanović (BiH, Grčka), Tal Hurwitz (Poljska, Izrael), Thomas Müller-Pering iz Njemačke, Sanel Redžić (BiH, Njemačka), István Römer iz Hrvatske, Elvis Sivčević i Belma Tuzović-Mujkić iz BiH.

Koncerti će se održavati u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” Tuzla, a svakodnevna nastava u Domu mladih i u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u sklopu Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla.

 

Tuzla Guitar Week je protekle godine u svom prvom izdanju nadmašio očekivanja organizatora, učesnika i posjetilaca, a ove godine se očekuje još veći uspjeh manifestacije.

 

Sve se održava uz podršku zlatnih sponzora Sparkasse Bank d.d. BiH, i Njemačke ambasade u Sarajevu, pokrovitelja manifestacije Grada Tuzle – Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, Turističke zajednice Grada Tuzle, Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, te prijatelja manifestacije NLB Banke, Franjevačkog samostana Tuzla, Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla, Poljske ambasade u Sarajevu, Mono Digitala, Kuće plamena mira i Grand Hotela Tuzla.

 

 

Azra Redžić

Na vrh