Aktuelno

U naseljima oko Kijeva pronađeno 410 tijela nakon povlačenja ruskih snaga

Ukrajinske vlasti su optužile Rusiju za genocid ustvrdivši da su pronašli tijela 410 civila u okolini Kijeva, na područjima koja su ovih dana vratili pod svoju kontrolu, što je zločin koji je zgrozio javnost na Zapadu, prenosi BBC.

– Da, to je genocid. Istrebljenje cijelog naroda i ljudi. I to se događa u Evropi u 21. stoljeću – rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski za američku mrežu CBS.

Kako je rekla ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova, tijela 410 civila pronađena su u okolini Kijeva, što je područje koje su ukrajinske snage oslobodile ovih dana.

Washington, Pariz, Berlin i London zaredom su osudili “strahote”, kao i “ratni zločin” počinjen u gradiću Buča sjeverozapadno od Kijeva, gdje se na ulicama mogao vidjeti veliki broj tijela.

Ruska vojska je odbila sve optužbe da su ubijali civile u Buči, rekavši da su se iz tog grada povukli 30. marta i optužili su Ukrajinu da je krivotvorila snimke ,,kako bi se oni plasirali u zapadnim medijima”.

U ratu su izginule hiljade ljudi, a gotovo 4,2 miliona Ukrajinaca moralo je napustiti svoj dom, među njima 90 posto žena i djece, od početka ruske invazije 24. feburara.

U subotu su reporteri AFP-a javili da su vidjeli tijela najmanje osmorice muškaraca u civilnoj odjeći kako leže na ulici u Buči, koju su ove sedmice oslobodile ukrajinske snage.

Jedan je imao vezane ruke, a tijela su ležala na prostoru od više stotina kvadratnih metara.

– Bio je to pakao, sam Bog nas je spasio – rekao je jedan stanovnik Buče za AFP.

Tijela 57 ljudi pronađena su u zajedničkoj grobnici u Buči, rekao je vođa tamošnje spasilačke službe pokazujući je ekipi AFP-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je ,,okrutnost kakva desetljećima nije viđena u Evropi”, a francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će ,,ruske vlasti morati odgovarati za ove zločine”, osudivši ,,kukavičko ubistvo stotina civila na ulicama”.


Komentari

Na vrh