– Druga faza podrazumijeva izgradnju zidova i kompletne konstrukcije krova, dakle izgradnju objekta. Za treću fazu nam ostaju unutrašnji radovi i namještanje. Prema informacijama s gradilišta, za izgradnju zidova bit će potrebno oko mjesec dana, a zatim slijedi postavljanje čelične krovne konstrukcije. Nadamo se da bi druga faza izgradnje mogla biti okončana do kraja ove građevinske sezone – kaže Atifa Buldić–Bešić, glasnogovornica Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje je nosilac cijelog projekta.

Roditeljska kuća u Tuzli smještena je u krugu UKC-a Tuzla, odmah pored Klinike za dječije bolesti.

– Objekat će imati pet useljivih apartmana i zajedničke prostorije. Prije početka gradnje uradili smo studiju u saradnji s UKC-om Tuzla i zaključili smo da je pet apartmana dovoljno. Na UKC-u se od malignih oboljenja liječe djeca iz Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta, dijela Republike Srpske, a ponekad dolaze i djeca iz Krajine – navodi Atifa Buldić–Bešić.

Podsjećamo, u krugu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u aprilu 2016. godine, otvorena je prva Roditeljska kuća u Bosni i Hercegovini. Objekat u Tuzli trebao bi biti drugi tog tipa u našoj zemlji.

– Za Roditeljsku kuću 800.000 KM osigurao je Generalni sekretarijat vakufa države Kuvajt. Radit ćemo rekapitulaciju projekta da vidimo hoće li nam nedostajati sredstava s obzirom na to da su cijene građevinskog materijala značajno porasle. Teško je proocijeniti kada će sve biti završeno, ali mi se nadamo da ćemo otvaranje imati krajem ove ili početkom naredne godine – zaključila je Atifa Buldić–Bešić.