Tuzla

U Klubu ZMAJEVO SRCE obilježavanje Svjetskog dana Down syndroma

U povodu obilježavanja 21 marta , Svjetskog dana osoba sa Down syndromom, u Klubu  ZMAJEVO SRCE je upriličena press konferencija na kojoj su se obratili Omer Isović ispred udruženja  Zmajevo srce, prof.dr. Edina Šarić, te Saša Šunjka, konobar sa Down syndromom koji je radno angažovan u Klubu Zmajevo srce.

 

 

Prof.dr. Edina Šarić, koja predaje Profesionalnu rehabilitaciju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Univerziteta u Tuzli povodom obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma istakla je sljedeće:

Osobe sa Down sindromom potrebno je uključiti u društvo, omogućiti ima pravo na inkluzivno obrazovanje, rad i zapošljavanje su između ostalog i imperativi oblilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom.

Raduje činjenica da po prvi puta na našim prostorima obilježavamo Svjetski dan Down sindroma i to u Klubu Zmajevo srce, u gradu Tuzla, Klubu koji intezivno već deset mjeseci ispisuje najuspješnije priče o poštivanju prava osoba sa Down sindromom, prije svega osnovnog ljudskog prava- prava na rad.

 

Klub Zmajevo srce u kome su  radno angažovane odrasle osobe s Down sindromom su mjesto gdje vlada ljubav, veliko razumijevanje i poboljšanje položaja u društvu i kvalitete života ne samo osoba s Down sindrom već svih ljudi koji posjećuju navedni Klub.

Hvala svim sugrađanima, ali i gostima iz zemlje i inozemstva koji posjećuju Klub i na taj način omogućavaju radni angažman osoba s Down sindromom i aktivan društveni život.

Omer Isović, predsjednik Udruženja Zmajevo srce je pozvao sve građane, osobe sa invaliditetom  i prijatelje da im se pridruže  sutra od 12 sati na obilježavanju Svjetskog dana osoba sa Down syndromom. Program počinje od 10 sati dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji direktno pomažu rad Kluba Zmajevo srce.

Saša Šunjka, jedna od konobara sa Down syndromom sutra slavi i svoj rođendan tako da će u Klubu Zmajevo srce biti zaista veselo i svečano.

„ Ja sam ovdje sretan, baš kao i drugi moji drugari koji rade. Najsretniji sam kad ima gostiju i kad mogu da ih kao konobar uslužujem. Dođite na najbolju kafu u gradu„  poručio je Saša za kraj.

Na vrh