Aktuelno

U Kijevu pogođena stambena zgrada, ima mrtvih, građani Mariupolja i dalje bez izlaza

Prema posljednjim informacijama dvoje je mrtvih i 12 ranjenih u napadu na stambenu zgradu na sjeveru Kijeva, javlja reporter Al Jazeere Saša Delić.

Ruske zračne snage pogodile su stambenu zgradu na sjeveru Kijeva.

Nekoliko preživjelih izvučeno je ispod ruševina. Napad je prouzrokovao veliki požar, a stanovništvo je evakuisano. Kijevska gradska uprava objavila je i da su ruske snage granatirale aerodrom Antonov.

 

Vitali Kličko gradonačelnik Kijeva objavio je ovu fotografiju nastalu nakon bombardovanja

 

Jako je teška situacija u Mariupolju, gdje veliki broj stanovništva i dalje ne može da napusti grad, lokalne vlasti kažu da je u tom gradu dosad poginulo više od 2.000 ljudi, dok se broj ranjenih ne može prebrojati.

Četvrti krug rusko-ukrajinskih pregovora održava se putem videoveze, a ukrajinska strana navodi kako se vode teški razgovori, ali i da je ukrajinska pozicija neporomijenjena. Traže primirje, hitno povlačenje ruske vojske s ukrajinskog teritrorija i sigurnosne garancije za Ukrajinu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u najnovijem obraćanju Zapadu traži veće količine oružja i dodatne sankcije Rusiji, kako bi se izbjeglo prelijevanje sukoba na druge zemlje. U međuvremenu ruski izvori tvrde da su povezali kopneni koridor između Krima i separatističkih regija u Donbasu.

Na vrh