Tuzlanski kanton

U Kalesiji u upotrebu pušten ultrazvučni aparat vrijednosti oko 120.000 KM

Općinski načelnik Sead Džafić danas je upriličio prijem za ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babura Girgina, te direktora Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA-e Erdinea Isika, njegovog zamjenika Burak Gunera te asistenta Ikbal Saračevića kao i za ministricu zdravstva u Vladi TK Dušanku Bećirović i ministra u Vladi TK za rad socijalnu politiku i povratak Fadila Alića kao i za vršioca dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Kalesija Melihu Kurtić, predsjednika Upravnog odbora ove ustanove Hajrudina Huseinovića.

Razlog posjete Kalesiji je donacija vrijedna 120.000 KM koju je obezbjedila Turska agencija za međunarodnu saradnju TIKA u vidu donacije ultrazvučnog aparata JZU Domu zdravlja Kalesija.

Turska je nebrojeno puta do sada pomagala Bosni i Hercegovini i ovaj ultrazvučni aparat koji danas poklanjaju građanima Kalesije i svima onima iz Podrinja koji se liječe u našoj zdravstvenoj ustanovi uveliko će pomoći i smanjiti liste čekanja na pregled, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Načelnik Džafić je u razgovoru sa ambasadorom i predstavnicima TIKA-e spomenuo da su u toku radovi na izgradnji dječijeg obdaništa kao i na područne ambulante u Tojšićima zašto je neophodna pomoć kako bi se radovi priveli kraju.

Mi znamo da su građani Kalesije prikupljali pomoć i radili kontejnere za stanovanje koji su isporučeni u zemljotresom pogođena područja u Turskoj. Ovo je naš mali dio pomoći i raduje me informacija da će ovaj aparat služiti ne samo onim pacijentima iz Kalesije nego i onima iz Podrinja koji se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi, istakao je Sadik Babur Girgin ambasador Republike Turske u BiH.

Ambasaor je pohvalio i rad ministrice zdravstva TK Dušanke Bećirović rekavši da je svojim potezima uveliko olakšala određene procedure prilikom nabavke ultrazvučnog aparata kao i druge medicinske opreme u drugim općinama i gradovima u TK.

Fadil Alić ministar za rad i socijalnu politiku i povratak u Vladi TK u ime premijera Vlade TK se zahvalio donatorima rekavši da će ovu donaciju znati da cijene građani Kalesije kojima je ovaj ultrazvučni aparat bio potreban, a svakako će olakšati i rad ljekarima koji su dobili savremen i nov aparat.

Vršilac dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Kalesija Meliha Kurtić je pohvalila menadžment ove ustanove koji je pripremao aplikaciju za učešće u ovom projektu rekavši da je donacija od 120.000 KM velika i da će nabavka ovog ultrazvučnog aparata pomoći i ljekarima u njihovom radu i ultrazvučnoj dijagnostici kako bi se pacijentima  što prije pomoglo i na vrijeme da se odredi dijagnoza za dalje liječenje.

Načelnik Sead Džafić i vd direktorica JZU Dom zdravlja Kalesija Meliha Kurtić donatorima su uručili i progodne poklone.

Na vrh