Tuzlanski kanton

U Kalesiji počelo obilježavanje Dana nezavisnosti, načelnik pozvao na jedinstvo

Otvaranjem izložbe pod nazivom „Stara i rijetka periodika” autora Jusufa Džafića u kalesijskom BKC-u „Alija Izetbegović” počelo je obilježavanje 1.marta Dana nezavisnosti BiH.

O vrijedim aktima koji su predstavljeni u Kalesiji govorio je direktor Biblioteke „Behram-beg”, Admir Muratović koji je prisutne upoznao sa vrijednom historijom koju naša država ima i koju treba njegovati i predstaviti mladim naraštajima.

​​​I​​​​zložbu je otvorio općinski načelnik Sead Džafić koji je istakao bitnost očuvanja ovakvih zapisa o BiH, ali isto tako je pozvao sve profesore histrorije da o ovome govore svojim učenicima kako bi znali pravu i istinitu historiju o svojoj domovini.

Nakon izložbe u Čaršijskoj džamiji je upriličen vjerski program za sve poginule borce i šehide Armije RBiH koji su živote dali za odbranu jedine nam domovine BiH.

Na Centralnom spomen obilježju upriličeno je polaganje cvijeća i učenje Fatihe za šehide i poginule borce koji su živote dali za slobodnu domovinu BiH.

Njihova imena su uklesana u mermer i tu će kao i u našim srcima ostati vječno upisani kao heroji koji su branili i odbranili domovinu Bosnu i Hercegovinu, rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Muharem ef. Mešanović u samom obraćanju prisutnima.

Pored njega, prisutnima se obratio i općinski načelnik Sead Džafić koji je rekao da su borci iz Kalesije pokazali svoju hrabrost na svim ratištima, a posebno onda kada su branili svoje domovine od agresora koji je napadao sa više kota okolo Kalesije.

Neprijatelju smo pokazali kakvi smo borci i koliko volimo svoju domovinu. Svjedoci smo da se u Evropi dešavaju sada slične stvari kao 1992.godine kada je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija. Nama su tada uveli embargo na oružje kako se ne bi mogli braniti, a opet smo uspjeli da sačuvamo domovinu. U prošlosti, danas i sutra opet smo spremni da je branimo jer mi rezervnu domovinu nemamo. Zato vas pozivam na jedinstvo, kazao je Džafić.

O 1.martu Danu nezavisnosti BiH govorio je i profesor dr. Izet Šabotić koji je prisutnima kazao da je naša država 1.marta samo obnovila svoju nezavisnost s obzirom da je postojala prije svih država na ovim prostorima.

On je mišljenja da je Kalesija primjer svim drugima bila 1992.godine jer je postala prvi oslobođeni grad u BiH gdje su pripadnici časne Armije pokazali daleko nadmoćnijem neprijatelju da neće moći zauzeti ovo područje kako je to prvobitno mislio.

Obilježavanje 1.marta Dana nezavisnosti u Kalesiji bit će nastavljeno i sutra pohodom na brdo Vis odakle je agresor svakodnevnim granatiranjem sijao smrt u Sprečanskoj dolini, a zatim će u BKC-u biti upriličena i dodijela nagrada za najbolji kratki video i fotografiju na temu „Draga moja BiH”.

Svoj doprinos današnjem obilježavanju Dana nezavisnosti dali su i učenici OŠ Rainci Lamija i Hamza Mešić, Ema Abidović i Lejla Bukvar kao i učenik OŠ Kalesija Hadi Ćurtović koji su govorili stihove o Bosni.

Na vrh