Tuzlanski kanton

U Kalesiji obilježen Dan nezavisnosti BiH

Uličnim defileom učenika Osnovne i Mješovite srednje škole Kalesija danas je otpočelo obilježavanje 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon defilea učenika, cvijeće na centralno spomen obilježje položili su općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić, Juso Hamzić u ime ministra za boračka pitanja TK, kao i članovi porodica poginulih boraca i šehida, dobitnici najvećih ratnih priznanja, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, direktori javnih preduzeća i ustanova kao i članovi i predsjednici političkih stranaka i partija.

Dan nezavisnosti je nešto sa čime treba da se ponosimo. 1992.godine referendumom smo stekli nezavisnost od tadašnje Jugoslavije. Cijenu nezavinsosti smo mnogo platili, posebno naš istočni dio države gdje su ljudi ubijeni i nad njima je počinjen genocid. Sjećamo se i pamtimo okupacije Sarajeva dan nakon našeg refrenduma, ubijanja djece, Prijedora, Višegrada, Brčkog, Bihaća, Mostara kao i ubijanje mladosti Tuzle. To ne smijemo i nećemo nikada zaboraviti, kazao je načelnik Sead Džafić u svome obraćanju.

Načelnik Džafić je kazao da nasrtaji na domovinu BiH i dalje traju kako sa istoka tako i sa zapada, a tim nasrtajima priključili su se i domaći izdajnici koji za svoj interes žele da prodaju ono što su hrabri sinovi Armije RBiH krvlju platili.

Prigodnim referatom o bitnosti 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Svečanoj sjednici obratio se predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić.

On se u referatu prisjetio svih bitnih događaja nakon referenduma 1.marta, rekavši da su nakon toga diljem države, a i u samoj Kalesiji, tačnije Dubnici osvanule barikade koje su postavili lokalni četnici, pripadnici SDS-a naoružani od strane nekadašnje zajedničke vojske.

Imali su oružje, pomoć sa strane, ali nisu imali hrabrost naših Bošnjaka koji su iz agresije izašli sa velikim civilnim gubitcima ali kao pobjednici, jer Armija RBiH nije činila zločine, nije rušila i palila vjerske objekte, nije ubijala civile i nije činila druge gadosti koje su činili oni sa druge strane, kazao je predsjedavajući vijeća.

U sklopu obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti u galerijskom prostoru BKC-a „Alija Izetbegović” otvorena je i izložba „Grbovi i karte BiH o kontinuitetu bosanskohercegovačke državnosti i ostojnosti” u organizaciji Arhiva TK i BKC-a Kalesija.

Na vrh