Tuzlanski kanton

U Kalesiji dvadeset porodica dobilo ključeve od novih stanova

Danas u Kalesiji su uručeni ključevi za dvadeset porodica koje su korisnici Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.  Riječ je o projektu izgradnje stambenih jedinica za neprofitno socijalno stanovanje koji je podržan od Razvojne banke Vijeća Europe, donatora/kreditora i domaćih institucija.

Donatorska sredstva za ovaj objekat su oko 1,2 miliona KM a Općina Kalesija je obezbjedila zemljište i sve potrebne dokumente, tako da je vrijednost objekta oko 2 miliona KM, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

Stambena zgrada sa 20 stambenih jedinica izgrađena je i predata korisnicima iz socijalnih kategorija i porodica raseljenih u općini Kalesija. Implementator projekta RSP u Federaciji BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Danas smo predali ključeve stanova za 20 porodica. To predstavlja veliku radost za nas, a posebno za porodice koje su od danas riješile stambeno pitanje. Kalesija je primila veliki broj raseljenih osoba iz susjednih općina Podrinja i doline Spreče, na čemu smo također zahvalni. Uz dobru saradnju sa lokalnom zajednicom došli smo do zajedničkog cilja”, kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Dodao je da se trenutno gradi dodanih 79 stambenih jedinica u Kalesiji.

U toku je izgradnja dodatnih 79 stambenih jedinica istog tipa stanovanja i vjerujemo da će useljenje biti u bliskoj budućnosti. Iza nas je predan i posvećen red, ali to se sve zaboravi kada dođete do konačnog cilja koji “na kraju dana” poluči rezultat da će u Kalesiji trajno biti zbrinuto oko 100 porodica”, zaključuje Ramić.

U ime donatora obratio se Gianluca Vannini šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu saradnju i civilno društvo u Delegaciji Evropske unije u BiH koji je istakao da će naša država uvijek imati podršku u ovakvim i sličnim projektima jer na taj način se rješavaju socijalno ugrožene osobe ali i prograna i raseljena lica.

Na vrh