Aktuelno

U Hemlijašima kod Kalesije 8. maja 2018. bit će obavljena kolektivna dženaza – ZLOČINCI UBILI OSAM CIVILA I SPALILI NJIHOVA TIJELA

U kalesijskom naselju Hemlijaši u utorak 8. maja 2018. godine, bit će klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop osam identificiranih tijela, u ratu ubijenih civila ovoga kraja. Proces traženja, a potom identificiranja tijela bio je posebno težak, s obzirom da su tijela ovih civila nakon stravičnih ubistava, koja su u maju 1992. godine provele snage JNA i srpskih paravojnih formacija, zapaljena kako bi se prikrili tragovi zločina. Do danas za te zločine još niko nije odgovarao.

Okončanjem rata posmrtni ostaci spaljenih civila pronađeni su na zgarištu štale, oko koje su bila postavljena minska polja. Kako nisu postojali uslovi za identifikaciju tih tijela, ona su ukopana kao N.N. (neidentifikovana). Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine posmrtni ostaci ubijenih civila ekshumirani su a potom i identificirani DNK analizom tokom 2016. godine. U mezarju Hemlijaši bit će iskopan i deveti mezar, koji će imati funkciju kosturnice, a u njega će biti spušten tabut sa neidentifikovanim posmrtnim ostacima pronađenih tijela, zatim odjeća i drugi pronađeni predmeti.

Na kolektivnoj dženazi u Hemlijašima 8. maja 2018. godine bit će ukopani: Pašan (Ibrahim) Vildić, rođen 1966. godine;Ibrahim (Salkan) Vildić, rođen 1935. godine;Mujo (Salkan) Vildić, rođen 1939. godine;Mustafa (Hrusto) Vildić, rođen 1946. godine;Smajil (Alija) Vildić, rođen 1940. godine;Nedžib (Osman) Zulić, rođen 1934.godine;Ibrahim (Emin) Turkić rođen 1930. godine i Mustafa (Kadro) Kuduzović, rođen 1925. godine. Organizaciju dženaze provodi Medžlis Islamske zajednice Kalesija, a pripremu mezarja provest će Komemorativni centar Tuzla.

 

BMG Bosanska medijska grupa

Na vrh