Tuzla

U gradskoj upravi dan ispunjen susretima

Predstavnici Provincije Trento i Udruženja Trentini nel Mondo se sastali sa gradonačelnikom Tuzle, razgovarali o suživotu i mogućnostima saradnje

Danas su predstavnici Provincije Trenti i Udruženja Trentini nel Mondo (Trentini u svijetu), uključujući Udruženje građana italijanskog porijekla “Rino Zandonai” iz Tuzle, posjetili Grad Tuzlu. Gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić, zajedno sa saradnicima, primio je predstavnike ovih udruženja u Gradskoj upravi kako bi razgovarali o suživotu, toleranciji i mogućnostima za razvoj saradnje.

Tokom sastanka, naglašena je važnost suživota i tolerancije među različitim zajednicama u Tuzli. Predstavnici Udruženja Trentini nel Mondo podijelili su svoje iskustvo o očuvanju kulturnog naslijeđa, ističući važnost razumijevanja i poštivanja drugih kultura.

Osim toga, sastanak je bio prilika za razgovor o konkretnim oblastima u kojima bi mogla biti razvijena saradnja između Udruženja Trentini nel mondo i Udruženja građana italijanskog porijekla “Rino Zandonai” i jedinice lokalne samouprave. Ovaj dijalog otvorio je mogućnost za zajedničke projekte i aktivnosti u oblastima kao što su kultura, umjetnost, obrazovanje, sport ili socijalne inicijative.

Gradonačelnik Lugavić izrazio je zadovoljstvo posjetom predstavnika Provincije Trento i Udruženja Trentini nel Mondo i istakao važnost razvoja međunarodnih veza i saradnje na lokalnom nivou. Također je istakaoo spremnost Grada Tuzle da podrži inicijative koje omogućuju međusobno razumijevanje, toleranciju i dijalog među zajednicama.

 

Gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić razgovarao sa delegacijom iz Italije o povezivanju u oblasti kulture, turizma i privrede

 

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, danas se sastao sa delegacijom iz Italije, koju su činili gradonačelnik grada Roncegno Terme, Mirko Montibeller, koji je ujedno i predsjedavajući Foruma gradonačelnika u provinciji Trentino i zastupnica gradonačelnika grada Aldeno, Laura Biszetto. Sastanak je imao za cilj razmatranje mogućnosti povezivanja između Tuzle i gradova iz pokrajine Trentino u oblastima kulture, turizma i privrede.

Provincija Trentino, poznata po svojim termalnim banjama, ima bogatu turističku ponudu, te su razgovori fokusirani na stvaranje veza između Tuzle i gradova Roncegno Terme i Aldeno, kako bi se unaprijedili turistički potencijali i ojačala saradnja u oblasti kulture.

Također, posebna pažnja posvećena je  oblasti privrede, s ciljem promoviranja investicija i razmjene iskustava između dva grada. Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u jačanju bilateralnih odnosa između Tuzle i Italije, posebno u sektorima koji su ključni za dalji razvoj i prosperitet oba područja.

Gradonačelnik Lugavić istakao je važnost ovog susreta i izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti dalje saradnje s predstavnicima  gradova Trentina. Izrazio je uvjerenje da će ova inicijativa donijeti brojne koristi za obje strane, uključujući razmjenu kulturnog naslijeđa, promociju turizma i razvoj projekata u oblasti privrede.

Delegacija iz Italije također je izrazila svoje zadovoljstvo sastankom, te je iskazana podrška i spremnost za saradnju i jačanje veza između gradova Trentina i Tuzle u budućnosti.

Sastanku su prisustvovali Tihomir Knežiček, predsjednik Udruženja građana italijanskog porojekla “Rino Zandonai”, Edvard Cucek, novinar porijeklom iz BiH, te saradnice gradonačelnika Alma Halilović i Svjetlana Kakeš.

 

Ambasador Italije, NJ.E. Marco di Ruzza, sastao se sa gradonačelnikom Tuzle, dr.sc. Zijadom Lugavićem

 

U posjeti gradonačelniku Tuzle, dr. sc Zijadu Lugaviću, ambasador Italije, NJ. E. Marco di Ruzza,  istakao je  važnost saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine, posebno u oblastima  kulture i privrede. Ova posjeta se dijelom odvijala i u kontekstu obilježavanja Dana Republike Italije, te je gradonačelnik Lugavić, u ime građanki i građana Tuzle,  ambasadoru čestitao ovaj značajni praznik za Italiju.

Tokom razgovora, ambasador di Ruzza i gradonačelnik Lugavić  su naglasili važnost daljeg jačanja veza između Tuzle i Italije, posebno u oblastima kulture i privrede. Grad Tuzla prepoznao je bogatu kulturnu baštinu Italije, te se redovno održavaju Dani italijanskog filma u Tuzli, a u saradnji sa Gradom Bolonjom nastao je Festival mladih Kaleidoskop, koji se ove godine održava 13. put. Izražena je želja za produbljivanjem saradnje između umjetničkih udruženja i ustanova kulture Tuzle i Italije, te se razgovaralo o mogućnostima zajedničkih projekata, izložbi i festivala, s ciljem nastavka promocije kulture i umjetnosti.

Pored toga, razgovaralo se o potencijalima za unapređenje privredne saradnje između Tuzle i Italije. Gradonačelnik Lugavić istakao  je da Tuzla već ima uspostavljene dobre odnose sa nekoliko gradova u Italiji te da postoji mogućnost daljeg razvoja i proširenja te saradnje. Razmatrane su mogućnosti za investicije i suradnju između privrednih subjekata oba područja.

Posjeta ambasadora Italije Tuzli predstavlja korak u jačanju saradnje u oblasti kulture i privrede s ciljem unapređenja kulturne razmjene, umjetnosti i ekonomskog razvoja.

 

Gradonačelnik i predsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Tuzle upriličili prijem za NJ. E. ambasadora Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini

 

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić,  danas su organizovali svečani prijem za ambasadora Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, gospodina Valerija Ivanova Yotova i goste iz Bugarske. Prijem je održan s ciljem jačanja veza i promovisanja kulturne saradnje između gradova Tuzle i Samokova.

Delegaciju iz Bugarske činili su: direktor Historijskog muzeja Samokova, Veselin Hadžiangelov, zamjenica gradonačelnika Samokova, Lyuba Klenova, Nikola Nikolov, zamjenik ambasadora, te predstavnica Muzeja kniževnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Đana Kukić.

Jedna od tema razgovora bila je saradnja između Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Muzeja grada Samokova, te mogućnost saradnje sa gradom Tuzlom. Gospodin Nikolov, koji dobro poznaje ovu saradnju, izrazio je zadovoljstvo zbog postojeće inicijative saradnje između Tuzle i Samokova te je izrazio podršku daljnjem razvoju kulturne i turističke saradnje između ova dva grada.

Gradonačelnik je naglasio važnost ovakvih susreta i razmjene iskustava između gradova kako bi se jačala međunarodna saradnja i prijateljstvo. Kazao je da će Tuzla nastaviti podržavati inicijative koje promovišu kulturnu raznolikost i unapređuju turizam.

Ambasador Yotov je izrazio zahvalnost gradskoj upravi na srdačnom prijemu i izrazio nadu da će se ova saradnja nastaviti razvijati i u budućnosti. Također, naglasio je važnost veza u oblasti kulture između Bugarske i Bosne i Hercegovine, te je izrazio spremnost za daljnje jačanje saradnje na različitim poljima.

Nakon prijema, delegacija je obišla Tuzlu kako bi se upoznala sa bogatom kulturnom baštinom grada Tuzle. Ovaj susret predstavlja važan korak u povezivanju  između Tuzle i Samokova i izgradnje budućeg prijateljstva i saradnje.

Sastanku su prisustvovale i pomoćnice gradonačelnika Svjetlana Kakeš, Asja Redžić i Alma Halilović, voditeljica Turističkog ureda grada Tuzle, Amra Jaganjac i direktor JU Centar za kulturu Tuzla, Edin Jahić.

Na vrh