Aktuelno

U džematu Jacksonville na Floridi otkriveno spomen obilježje sjećanja na genocid u Srebrenici i druga stradanja Bošnjaka

Povodom godišnjice obilježavanja Genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 11. Jula ‘95 i u BiH, u džematu Islamic Community od Bosniaks Jacksonville otvoreno je spomen obilježje sjećanja na genocid u Srebrenici i ostale zločine u BiH.
– Za Bošnjake gdje god da žive u svijetu svaki dan treba da nosi poruke 11. jula i naša je obaveza da budućim generacija ostavljamo tragove sjećanja na sve počinjene zločine i stradanja Bošnjaka
Svjedočanstvima koje svakodnevno gledamo da počinioci zločina i danas, nakon 28 godina negiraju genocid naša su lekcija koju moramo ispričati budućim generacijama te na svakom polju bošnjačkog djelovanja postavljati temelje naše historije – istakli su iz džemata Islamic Community od Bosniaks Jacksonville.
U sklopu programa otvaranja prisutnima su se obratili gosti Akademik dr. Emir Ramić, direktor instituta za istraživanje genocida Kanada, Dr. Parvez Ahmed, Chief of Diversity and Inclusion, City of Jacksonville i izaslanik Muftije IZBSA, sekretar IZBSA Mirnes Lemeš.
Pored jasnih poruka u smislu očuvanja tradicije sjećanja i ostalih poruka koje su upućene prisutnim džematlijama, posebne emocije prisutnih izazvalo je čitanje Proklamacije gradonačelnice Jacksonville Donna Deegan u kojoj se 11. juli proglašava danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Proklamaciju je u ime gradonačelnice Deegan pročitao njen izaslanik Dr. Parvez Ahmed.
Na vrh