Eventi

U četvrtak u Domu mladih promocija knjige „Pjesme u starkama“ Maria Vranješa

U četvrtak 25.10.2018.godine u 19:00 sati, na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla biti održana promocija knjige Maria Vranješa, pod nazivom„Pjesme u starkama“.

U programu učestvuju članovi Grupe Lucido Tuzla: Alma Omeragić i Nihad Mešić River, zatim Miralem Tursinović  i Adnan-Hera Hadzibegić iz tuzlanskog benda Jutro.

Riječ je o Vranješovoj drugoj samostalnoj knjizi poezije, koja izlazi sedam godina nakon prve zbirke, izdate 2011. godine pod naslovom „Poezija, recimo…“

mario vranjes

– „Pjesme u starkama“ je zbirka pjesama kojima, na neki način, odajem spomen jednoj generaciji, kojoj i sam pripadam, a to su rođeni od 1967. do 1974. godine. To je generacija koja se svakako može nazvati i izgubljenom generacijom, koja je na svojim leđima morala da izdrži sve promjene, krvave ratove i tranzicije koji su se dešavali na ovim prostorima u granicama bivše Jugoslavije – kaže Vranješ u razgovoru za Fenu.

Knjiga sadrži osamdesetak pjesama različitih tematika, pa osim neizbježnih ljubavnih, ima mnogo pjesama sa socijalnom tematikom, napisanih kroz vizir jednoga Bosanca koji je svjestan i gdje živi, s kim živi i šta ga sve okružuje, napominje autor.

– Starke kao motiv jedne generacije, koje su prošetale mnogim ulicama i stazama i imaju namjeru da još hodaju neko vrijeme, simbol su urbanog čovjeka koji se teško snalazi u tektonskim i migrantskim poremećajima u svojoj sredini i to kroz neki vid poezije pokazujem – zaključio je Vranješ.

Na vrh