Kult(ura)

U Banovićima održani 6. Međunarodni književni susreti „Lejla Avdić“ (VIDEO)

Književnom večeri sa akademikom Abdulahom Sidranom i dodjelom nagrada za najbolji literarni rad učencima osnovnih škola završeni su 6. Međunarodni književni susreti „Lejla Avdić“. Završna manifestacija upriličena je u pozorišnoj Sali Radničkog doma, a prisustvovali su joj brojni gosti: predstavnici Vlade TK, kulturnih institucija iz Tuzlanskog kantona, te gosti iz Srbije i Crne Gore. Književne susrete organizirala je JU „Javna biblioteka“ Banovići, a i ove godine održani su pod pokroviteljstvom općine Banovići.

 

Na objavljeni knkurs za najbolji literarni rad u okviru ovogodišnjih Književnih susreta „Lejla Avdić“ pristiglo je oko 200 učeničkih radova iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. U uži krug ušlo je deset najboljih, a samo su tri nagrađena. Treće mjesto pripalo je Rijadu Brkoviću iz Tuzle (OŠ „Sveti Franjo“), drugo su podijelile Amina Sarajlić – Živinice (OŠ „Đurđevik“) i Natalija Cvetković – Beograd (OŠ „Vladimir Rolović), dok je najboljim literarnim radom proglašen rad Helene Blažić iz Podgorice (OŠ „Sutjeska“).

 

Na završnoj manifestaciji dodijeljene su i nagrade za najbolji dječiji video (recital) u okviru online – dječijeg festivala, te upriličena je izložba mlade umjetnice Amine Šehić iz Tuzle.

 

Tokom Književnih susreta „Lejla Avdić“ 2022., organizirano je nekoliko promocija knjiga, književnih radionica, kvizova i sl.. Akcenat je bio na afirmaciji mladih književnika, umjetnika, djece – kako bi bili aktivni kreatori kulturnih sadržaja i učestvovali u kulturnim aktivnostima. JU Javna biblioteka ove godine pokrenula je i izdavačku djelatnost, pa je objavljen roman “Bijela majka” Ajle Čolić.

Na vrh