Aktuelno

Tuzlanski srednjoškolci prošli obuku kodiranja (VIDEO)

“Evropska sedmica robotike“ i “Sat kodiranja“ dio su svjetske prakse čiji cilj je popularizacija računarskih nauka i robotike među mladima. Dio ove prakse, već godinama je i Visoka škola Empirica iz Tuzle, koja je danas upriličila obuku za 200 učenika srednjih škola iz Tuzlanskog kantona.

Tokom tri godine obilježavanja ove sedmice te šestogodišnju praksu obilježavanja “Sata kodiranja“ prošlo je blizu 10.000 učenika.

– Svjetski dan kodiranja obilježava se u cijelom svijetu. Polaznici za nekih sat vremena steknu osnovna iskustva da naprave svoj prvi računarski program – kazao je direktor Visoke škole Empirica Muhdin Mujačić.

Cilj obilježavanja Evropske sedmice robotike i Sata kodiranja kao globalnih edukativnih događaja je popularizacija računarskih nauka i robotike među mladima. Sreću da prođu obuku iz kodiranja, programiranja i robotike danas je na Visokoj školi Empirica imalo 200 učenika srednjih škola iz TK.

– Upoznali smo se s novim programskim jezicima i imali priliku da vidimo robote. Ova praksa je uticala na moju odluku o daljnjem školovanju – kazala je učenica Elektrotehničke škole Banovići Mirha Salihović.

Učenica Gimnazije Banovići Nejra Mujić ističe da se upoznala s radom i načinima nadogradnje robota, što će joj također olakšati pri odabiru zanimanja.

Suorganizator ovogodišnjeg “Sata kodiranja“ i “Evropske sedmice robotike“ na Visokoj školi Empirica je STEM akademija Tuzla.

 

Na vrh