Aktuelno

Tuzlanski ljekari u posjeti zvorničkom povratničkom mjestu Đulići (VIDEO)

Predstavnici Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i Regionalnog odbora tuzlanskog Merhameta danas su boravili među povratnicima u zvorničkom mjestu Đulići. Posjeta je dio akcije “Stop raku grlića materice”, pa je tom prilikom za povratnice organizovani pregledni i predavanje o prevenciji i liječenju ove bolesti, podjeljenji prehramabeni i higijenski paketi.

Povratnice u Đuliće, Šatiće, Klisu i Kučić Kulu, svjesne su opasnosti koju predstavlja rak grlića materice, ali i uspješnog izlječenja ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Posebno je značajno što te žene znaju koliko su bitni redovni pregledi.

– Kontrolišem se svake godine i redovno idem na preglede. Drago mi je što ste nas posjetili. Trebamo se kontrolisati – kazala je Safeta Ibrahimović.

Ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla govorili su danas u Đulićima o važnosti prevencije bolesti kako bi se unaprijedilo zdravlje žena povratnica.

– Sa zadovoljstvom smo svi ovdje da im danas objasnimo kako se jedna bolest koja je preventibilna, može vrlo jednostavno liječiti, a zbog koje umire veliki broj žena u Bosni i Hercegovini. Potrebno je pokazati put zdravstvene zaštite od primarne do tercijarne, kako i na koji način mogu povratnice ostvariti pravo na besplatne preglede unutar kliničkog centra i ono pravo što im po zakonu pripada – naglasila je Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla.

Rak grlića materice nastaje kao posljedica prisustva Humanog papiloma virusa koji se prenosi seksualnim putem i veoma je rasprostranjen.

– Napravit ćemo mali pregled, izmjerit krvni pritisak, poslušat pluća, izmjeriti šećer i dati im savjete ako bude potrebno – rekla je Senka Keser, anesteziolog na Klinici za anesteziologiju i reanimaciju UKC Tuzla.

Predavanja, dijeljenje letaka i druge aktivnosti u okviru akcije “Stop grliću materice” planirane su do 28. januara i u ostalim opštinama TK. U humanitarnoj akciji “Stop raku grlića materice” u Đulićima sudjelovali su Udruženje za jačanje žena “Anima 2005”, Zavod za javno zdravstvo TK i Regionalni odbor “Merhamet” Tuzla koji je povratnicama osigurao jednokratnu pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih paketa.

Na vrh