Business

Tuzlanski kanton u prva tri mjeseca ove godine posjetilo 9.557 turista

Tokom prva tri  mjeseca ove godine Tuzlanski kanton posjetilo je  9.557 turista, a ostvareno je 23.506 noćenja, potvrdio je Feni ministar trgovine, turizma i saobraćaja ovog kantona Mirsad Gluhić.

U poređenju sa istim periodom prošle godine broj dolazaka turista je veći za 11,3 posto, a broj ostvarenih noćenja za 6,2 posto.

Turisti su se na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH tokom prva tri mjeseca ove godine zadržavali u prosjeku od 2,46  dana.

Prema riječima resornog ministra u martu je na području  TK prijavljen dolazaka 3.839 turista, što u poređenju s istim periodom prošle godine predstavlja povećanje za 16,6 posto.

Također, u martu je  ostvareno  10,231 noćenje, što također predstavlja povećanje za 23,5 posto.

Gluhić ističe da je povećan broj posjeta domaćih turista, navodeći da je u martu ovaj kanton posjetilo  2.414 domaćih turista, što je  za 28,8 posto više u odnosu na mart 2017. godine

Broj stranih turista koji je zabilježen u martu je 1.425, što predstavlja povećanje za jedan posto u odnosu na isti period prošle godine, a turisti su se u tom mjesecu zadržavali u prosjeku 2,67, odnosno oko 3 dana.

Resorni ministar je podsjetio, da se na području TK posljednjih godina bilježi trend rasta i razvoja turizma, koji generira prvenstveno privredu ovog kantona.

 

Na vrh