Tuzlanski kanton

Tuzlanski kanton obilježio Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović prisustvovao je centralnoj svečanosti povodom 18. aprila, Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina u Osnovnoj školi Đurđevik.

 

Omerović je kazao da OŠ Đurđevik nije slučajno izabrana za domaćina ove manifestacije jer se na ovom području nalazi dosta stećaka koji su značajan spomenik u našoj kulturi.

-Mi ćemo i ubuduće nastojati da ovaj dan obilježavamo i da proširujemo način na koji se obilježava i da dođemo do svakog djeteta u učionici kako bi bili svjesni koliko je naše naslijeđe – kazao je ministar Omerović, naglašavajući da i sama činjenica da su pokrovitelji ove manifestacije dva kantonalna ministarstva govori o značaju obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina.

Manifestaciju pod nazivom “Kameni spavači“ organizovali su JU Osnovna škola “Đurđevik“ i JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, prema riječima pomoćnice za kulturu Amele Mehmedović, podržalo je, između ostalog, i 4. dane kulturnog naslijeđa u okviru kojih je i isticanje važnosti stećaka u našoj kulturi.

Ovom je prigodom priređen kulturno-zabavni program i izložba “Stećci Tuzlanskog kantona” nakon čega su prisutni mogli uz stručno vođenje eksperata Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK posjetiti nekropolu stećaka “Skladovi” Đurđevik, saopćeno je iz Vlade TK.


Komentari

Na vrh