Eventi

Tuzlanski fotograf Samir Zahirović sutra izlaže u Lukavcu

U petak 30.3.2018, u 13.00 je otvaranje četvrte samostalne izložbe fotografija „Pogledi“ autora Samira Zahirovića koja je postavljena u JU Javna biblioteka Lukavac.

Izložba se održava u sklopu 27. Pjesničkog memorijala „Avdo Mujkić 2018“

Samir Zahirović rođen je 1968. u Tuzli, gdje živi i radi. Fotografijom se počeo baviti od 1980 godine. Član je „Asocijacije za Umjetničku fotografiju BiH“ (AUFBiH), kao i član Foto-kino kluba Tuzla i Grupe Lucido iz Lukavca.  Do sada je učestvovao na preko 100 kolektivnih izložbi fotografija u 30 različitih zemalja, na svih 5 kontinenata. Prvu samostalnu izložbu fotografija je realizovao 1995 godine u Aachenu, u sklopu manifestacije „Tuzla-Eine Stadt in Europa“,  drugu “Lica Shiraza” u junu 2017 u Lukavcu i treću u Travniku, u Zavičajnom muzeju februara 2018 godine.

samir zahirovic

Dobitnik je više od 40 različitih nagrada, pohvala i priznanja za svoje radove, od toga 6 zlatnih medalja, 1 srebrne, 3 bronzane i 21 pohvala na FIAP-ovim izložbama. Fotografsko zvanje  “Fotograf Prve klase”, koje dodjeljuje Asocijacija umjetničke fotografije BiH je stekao 2014 godine. Dvije godine kasnije (2016) stekao je međunarodno priznato zvanje AFIAP (Artist FIAP), koje za poseban doprinos fotografiji u svijetu dodjeljuje Međunarodna asocijacija umjetničke fotografije – Fédération Internationale de l'Art Photographique (FIAP). U AUFBiH ima i zvanje instruktora fotografije.Bavi se različitim temama, žanrovima i tehnikama umjetničke fotografije, a najviše portretima i arhitekturom. Specijalnost su mu 360° panorame, prvi je Google Trusted fotograf u BiH  i vlasnik domene: www.pano360.ba

 

Na vrh