Tuzla

Tuzlanski arhitektonski ured Novi dom na Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu

Projekt poznatog arhitektonskog ureda d.o.o. Novi dom iz Tuzle, arhitekata Ane Bosankić i Jure Pranjića,  enterijer cafe-a “ZRNO SOLI” u sklopu Hrvatskog kulturnog centra “Sv. Franjo” je jedan od samo 14 projekata koji predstavljaju FBIH na Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu 2021.

Stručni žiri Balkanskog Arhitektonskog Bijenala i komesar za Bosnu i Hercegovinu doc.dr. Igor Kuvač, odabrao je i pozvao tuzlanski arhitektonski ured Novi dom da s ovim projektom sudjeluju na izložbi Balkanskog Arhitektonskog Bijenala kao reprezentativni primjer arhitekture i enterijera.

Pored arhitekata Ane i Jure, projektantski tim čine mr.sc. Ivan Bosankić, dipl.ing.el. na projektu stropne parametrijske svjetleće instalacije i akademski slikar dr.art. Josip Mijić autor vizualnog identiteta znaka i logotipa.

 

Balkansko Arhitektonsko Bijenale je jedna od najvećih i najznačajnijih smotri suvremenog arhitektonskog i dizajnerskog stvaralaštva na ovim prostorima.

Ova stručna manifestacija ove godine se održava u Beogradu po jubilarni peti put , od 8. do 12. decembra, u prostoru Bioskopa Balkan.

Arhitekti o projektu:

Cafe ZRNO SOLI se nalazi u Tuzli, u sklopu kompleksa Hrvatskog kulturnog centra “Sv.Franjo” koji je u završnoj fazi vanjskog uređenja.

Ovaj arhitektonsko-urbanistički projekt je dio velikog projekta revitalizacije stare gradske jezgre Tuzle, a prema njemu se na mjestu stare, uslijed slijeganja porušene, katoličke crkve gradi novi Kulturni centar koji svojom formom i siluetom asocira na stare objekte duboko usađene u memoriji mjesta.

Kompleks čine objekti multifunkcionalne dvorane i prateći objekt sa uredskim prostorima u čijem prizemlju se nalazi cafe ZRNO SOLI.

Cafe ZRNO SOLI je koncipiran kao otvoren / open-space prostor.

S tri strane je zatvoren samo staklenim stijenama koje unutarnji prostor cafe-a povezuju sa vanjskim baštama i dvorištem.

Dvorište i njegove stoljetne lipe, koje smo nastojali obnoviti i sačuvati, su svojim mirisom i dubokim hladom ispod krošnji duboko usađeni u sjećanje Tuzlaka i formativno su djelovali i na oblikovanje samog cafe-a koji je dominantno orijentiran i usmjeren k dvorištu Kulturnog centra.

Identitet i prepoznatljivost cafe-a ZRNO SOLI su postignuti suptilnim i bezvremenim dizajnom sa dominantnim oblikovnim elementom parametrijskog svjetlećeg stropa.

Slabu točku enterijera – strop, koji je bio opterećen ventilacijom, grijanjem, klimatizacijskim i rekuperacijskim uređajima, njihovim revizionim otvorima i drugom tehnikom smo pretvorili u njegov glavni i prepoznatljiv adut – naš prvi cjelovit dizajnerski sustav parametrijskog svjetlećeg stropa.

 

Suvremenom metodom računarskog parametrijskog dizajna smo u programskom paketu MATLAB simulirali i modelirali formu nastalu interpolacijom više nelinearnih funkcija.

Forma je oblikovana instalacijom 768 zasebnih rasvjetnih tijela.

 

Zlatne, svjetleće točkaste lampe – simboli kristala zrna soli na valovitom stropu dodatno naglašavaju otvorenost i bezgraničnost prostora.

Noću se reflektiraju i multipliciraju na staklenim stijenama i ogledalima hodnika dok u danu čine zlatni valoviti svijetleći strop.

Svjetleći strop je umjetnička simbolička skulpturalna forma u vidu prostorne instalacije, te budi mnoge asocijacije i simbolička tumačenja od transcedentalnih na nebeski svod, uzburkanost života i zrna soli koja postojano opstaju na raznim valovima, kiša i kapi reflektirane u podu i mnoge druge.

 

Sofisticiranim i minimalističkim oblikovanjem, suptilnom obradom i vrhunskom materijalizacijom smo željeli postići bezvremen definirajući dizajn prostora koji može nadići trend hiperprodukcije sezonskih enterijera ugostiteljskih objekata.

 

Tuzla je grad nastao na soli, a ovo ZRNO SOLI Hrvatskog kulturnog centra „Sv.Franjo“ je dragocjeno za očuvanje identiteta hrvatske zajednice, ali i multikulturalnog identiteta cjelokupnog grada.


Komentari
Na vrh