Sport

Tuzlanska teniserka imala uspješnu godinu: Nefisa Berberović u 2019. osvojila osam ITF titula

Nefisa Berberović (20), teniserka iz Tuzle na posljednjem Izboru najboljih sportista Tuzlanskog kantona zasluženo je proglašena najboljom. Od tada je prošlo godinu dana, a Nefisa je za „Sportski glasnik TK“ čije kompletno izdanje moežete pogledati OVDJE, sumirala ono što joj se na sportskom planu dešavalo od decembra 2018. godine,

– Ova godina je za svakog tenisera bila turbulentna, jer su uvođenjem novih pravila mnogi izgubili svoj WTA ili ATP ranking, a značajan broj tenisera je upravo zbog toga u prvoj polovini godine prestao i igrati. Ja sam se izborila da ostanem na nivou na kojem sam i bila. Ove godine (2019.) sam osvojila dvije singl titule i šest dubl titula. Od toga dvije duple krune, jednu u Mađarskoj (Szekesfehervar), drugu u Tunisu, (Tabarka). U toku ove godine sam bila na 19. mjestu na svijetu u singlu i 4. u dublu na ITF turnirima kategorije 15.000 $ – istakla je jedna od najboljih bh. teniserki koja je godinu završila kao 536. igračica na WTA listi.

Na kraju ove godine Nefisa se “preselila” u Italiju. Tamo u Ravenna Tennis Academy, kod čuvenog trenera Patricia Remondeguia kuje planove za nastupe u 2020. godini.

-Nadam se da će sljedeća godina biti obilježena još boljim rezultatima i da ću napraviti takvu poziciju na svjetskim listama, sa koje ću moći praviti veći iskorak u 2021. godini. Sada mi slijedi pripremni period, a turniri krajem januara i početkom februara – govor Nefisa, koja je prednovogodišnje dane provela u Tuzli.

Blistavu karijeru je najavila još kada je u uzrastu od 12 do 15 godina osvajala turnire iz kalendara Tennis Europe, te igrala završni Masters turnir U16 na kojem nastupa osam najboljih mladih igračica Evrope. Sa 16 godina je osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu u Moskvi, a sa 20 već kompletirala više od 10 titula na profesionalnim ITF Futures turnirama i srebrnu medalju na XVIII Mediteranskim igrama u Španiji.

Na vrh