Eventi

Tuzlanska publika uživala u otvorenju Sedmice gitare – Večeras koncert gitarista iz Sarajeva i Beograda

Emotivno i profesionalno, koncertima vrsnih muzičara Sanela Redžića i Tala Hurwitza, preksinoć je u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru otvorena Sedmica gitare. Publika je uživala u pomno biranom programu ove dvojice gitarista koji su dočekani i ispraćeni dugotrajnim aplauzima.

Sanel Redžić, Tuzlak sa adresom u njemačkom Weimaru, svirao je: pet preludija Heitora Villa-Lobosa, Siciliano Johanna Sebastiana Bacha i tri komada Astora Piazzolle.

Tal Hurwitz, Izraelac sa adresom u Berlinu, izveo je: A. Segovia – Remembeanza Estudio Sin Luz, J. S. Bach – Suite for Lute BMW 995 i M. Giuliani – Rossiniana Op. 119.

Jučer su počele majstorske radionice kada su individualnu nastavu sa učenicima obavljali profesori Sanel Redžić, Tal Hurwitz, Đani Šehu i Elvis Sivčević.

 

U Tuzlu je stigao 21 učesnik iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Portugala, Bugarske i Argentine.

Večeras će u Hrvatskom kulturnom centru Tuzla biti održan drugi koncert u okviru Tuzla Guitar Week-a, kada će se publici predstaviti profesor gitare sa Muzičke akademije u Sarajevu Đani Šehu i mladi gitarista iz Beograda Pavle Filipović.

Đani Šehu je kao solista i kamerni muzičar nastupao u brojnim zemljama, a osnivač je i direktor Sarajevo International Guitar Festival-a. Pavle Filipović je dobitnik značajnih nagrada sa takmičenja u Srbiji i inostranstvu. Probranim repertoarom će se publici predstaviti 2. augusta u 20.30 sati, a ulaz na sve koncerte je besplatan.

 

U nastavku Sedmice gitare, osim koncerata, majstorskih radionica i orkestra gitara koji se održavaju u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla i Domu mladih, planirani su i Dani graditelja gitara, koji će biti održani u Kući plamena mira Tuzla.

Komentari
Na vrh