Tuzlanski kanton

Tuzlanska osnovna škola „Novi Grad“ ima novi krov

Kako bi i simbolično okončali projekat rekonstrukcije krova JU Osnovna škola „Novi Grad“ Tuzla danas su ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović posjetili ovu obrazovnu ustanovu. Za obnovu krova na školskom objektu Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je sredstva u iznosu od 70.000 KM.

Prema riječima ministra Omerovića riječ je kontinuiranom ulaganju u rekonstrukcije škola i u nabavku novih materijala koji služe unaprjeđenju obrazovnog procesa.

„Radimo to u svih 13 lokalnih zajednica na području TK i s takvom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti. Naš cilj je da, zajedno sa drugim programima koji uključuju, primjera radi, i energijsku efikasnost koju ćemo provoditi sa EBRD-om i sa drugim našim međunarodnim partnerima, u jednom bržem vremenskom intervalu uradimo što više u rekonstrukciji i uređenju škola“, kazao je resorni ministar.

Gostima je prezentovan i desetominutni film o istorijatu škole. Zahvalnost za obnovu školskog krova izrazila je direktorica škole Sabina Jogunčić.

„Za nas je ovo jedan jako značajan i veliki zadatak jer naša škola je uspjela, što vlastitim sredstvima što dosadašnjim sredstvima Ministarstva i Vlade TK da opremi školu. Da uradimo i prozore i fasadu i mi smo jedna od najopremljenijih škola u TK. Samo nam je falio taj krov. Krov je bio azbestni i bio je  po nekim standardima opasan po zdravlje i učenika i stanovnika lokalne zajednice i nastavnika.“

„Ulaganje u djecu, odnosno u naše najmlađe, je budućnost“, istaknuo je ovom prilikom predsjednik Skupštine TK Vujović.

„Oni su naša budućnost. Nastavljaju tamo gdje su starije generacije stale. Obrazovanje je uvijek investicija za budućnost to nije nikakav trošak. Smatramo da je Vlada TK zajedno sa Ministarstvom uradila dosta po ovom pitanju, ne samo u Tuzli nego širom TK a tako će i nastaviti. Mi ćemo sljedeće godine imati program kapitalnih investicija kroz koji nastojimo da sve škole i javne objekte na području TK energijski učinimo efikasnim i riješimo se tih nekih starih krovova i starih prozora da bi u nekom periodu ispred nas učenici i profesori imali dostojne uslove za rad.“

Osnovna škola „Novi Grad“ u Tuzli postoji već 6 decenija i danas slovi kao jedna od najvećih na području kantona. Pojačana izgradnja stambenih objekata u okolini u školu dovodi sve više učenika kojih je ove godine 810. Prema riječima direktorice Jogunčić neka od odjeljenja su po standardima u samom maksimumu po broju učenika.

 

Na vrh