Tuzlak u zatvoru s 5.000 pripadnika ISIL-a: “Nisam čudovište, neću klat i palit ljude, neću silovati žene…”

09.01.2020. 


Tuzlak u zatvoru s 5.000 pripadnika ISIL-a: “Nisam čudovište, neću klat i palit ljude, neću silovati žene…”

Ekipa emisije “Provjereno” na Novoj TV dobila je pristup zatvoru s zatočenih 5.000 pripadnika ISIL-a u gradu Kamišli koji se nalazi u sirijskom Kurdistanu.

Među njima je zatekla i nekoliko državljan BiH. Islamska država bila je jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji današnjice, međutim nakon njezina pada dio boraca je uhapšen i nalazi se u zatvoru, dio je ubijen, a dio je pobjegao.

Veliki problem je i u tome su među njima državljani brojnih zemalja, kao što su državljani BiH. U zatvor u Kamišli u kojemu se nalaze zarobljeni borci islamskog kalifata uspio je ući reporter Zoran Marinović.

Uslovi koliko god bili ovdje strašni, nemaju dvorište, ne mogu izlaziti vani, čeka se po dva, tri sata na WC, ipak je puno bolje nego na svim drugim mjestima. Svakakve nacije su ovdje, među njima još ima nekih Bosanaca – priča Zoran, a opisuje i situaciju iz izbjegličkog kampa:

Njihova frustracija i nervoza nakon ovoliko vremena zaista je prevelika. Prije samo nekoliko dana u jednom od kampova nedaleko odavde dogodila se pucnjava u kojoj je ubijen 10-godišnji dječak.

Godinama su sijali strah i trepet, a sada se mnogi borci Islamske države žele vratiti u svoju rodnu zemlju. Otvoreno su progovorili o životu u samom središtu Kalifata pred kamerama Provjerenog, a među njima je i Salem Hasić iz Tuzle koji je u Siriju došao još 2013. s prijateljima, s ciljem, kako kaže, da pomogne ”braći”.

Nisam puno ratovao! Ratovao sam prije toga, malo u Aleppu. Slomio sam ruku. Poslije toga, u Minmiru sam radio prvu operaciju, poslije nisam ratovao, više sam pomagao braći. Pomagao sam ljudima, kuhao sam s bratom, dijelio hranu po bazama braći, otkriva Salem koji, navodi Marinović, nije prvi koji tvrdi kako je više kuhao nego ratovao.

Niko se od njih ne hvali borbenim iskustvom, iako su im nad glavom ozbiljne optužbe za terorizam.

Napravio sam grešku što sam došao ovdje. Da me ne smatraju kao neko čudovište, da nemaju strah od mene, da misle da ću sutra njih klat kao što su vidjeli ovdje ili paliti ljude, silovati ili žene uzimati kao robinje. Nemam takvo mišljenje kakvo su ljudi imali okolo” – poručuje Salem za Provjereno.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!