Kult(ura)

Tuzlak Eldin Imamović dokazuje da i fotografije sa smartphonea mogu biti umjetnički vrijedne

Da slike s pametnih telefona mogu imati i umjetničku vrijednost, pokazalo je takmičenje Shot on iPhone na kojem je prošle godine među deset najboljih fotografija proglašena i ona mladog fotografa iz Tuzle Eldina Imamovića.

 

U razgovoru za Fenu kaže da mu je to prvo zvanično priznanje nakon što je prije četiri godine napravio nalog na Instagramu i počeo fotografisati “za svoju dušu”.

– Nagrađenu sliku napravio sam u blizini Banovića. Nekoliko puta sam prolazio i zapazio da ima stari ‘Fićo’ i čekao sam prave ‘uslove’ da ga uslikam. U tom momentu je išla kampanja Shot on iPhone i nisam se mogao odlučiti koju fotografiju da pošaljem, ali nakon što sam fotografisao ‘Fiću’ odluka je bila definitivna – sjeća se Imamović.

Njegove fotografije, kako su mu rekli iskusni fotografi, potvrda su da za dobru sliku nije potrebna profesionalna kamera, već „oko“ fotografa.

– Svaka pohvala bila je motiv za nove fotografije, pa sam o njihovoj izradi počeo sve više čitati i učiti. Kada uporedim svoje fotografije od prije dvije ili tri godine i današnje zadovoljan sam vidljivim napretkom – istakao je Imamović.

S vremenom se tematika njegovih fotografija, koje jedino snima iPhoneom, promijenila i postala ozbiljnija, ali su mu i dalje u srcu najdraži snimci koje je napravio na ulicama rodnog grada Tuzle. Odlučio je ovjekovječiti prirodne ljepote grada, ali i bogatstvo kulturne baštine drugih bh. gradova.

– Uz neizmjernu ljubav koju osjećam prema svojoj domovini i gradu smatram da je za dobru fotografiju potrebno imati i sreće. Tako sam napravio određeni broj slika, jer sam se nalazio u pravo vrijeme na pravom mjestu – kaže Imamović.

Koristeći tehnike iPhonea u budućem radu pred sebe će postaviti izazove kako bi jednog dana svojim sljedbenicima na Instagram i Facebook profilu mogao upriličiti izložbu vrijednu pažnje.

Na vrh