Sport

Tuzlaci u Ligi za opstanak startali pobjedom protiv Studenta

Košarkaši OKK Slobode u Ligi za opstanak startovali su pobjedom protiv mostarskog Studenta rezultatom 84:80 (24:16, 19:18, 24:18, 17:28).

Sjano su domaći počeli, ali su u zadnjoj četvrtini morali grčevito spašavati bodove.

Najbolji igrač utakmice bez sumnje je bio Almir Hasandić koji je u prvom poluvremenu postigao 23 poena, bez ijednog promašaja. Procenat šuta od 100 posto garnirao je sa sedam trojki iz isto toliko pokušaja. Utakmicu je završio sa 32 poena od kojih osam trojki.

Tuzlaci su poveli 8:0, u 5. minuti bilo je 15:6, a rezultat se lagano, ali sigurno povećavao.

Početkom druge četvrtine gostima je uspjelo da stvore malu neizvjesnost, nakon pogotka Dinka Peljte za 27:22.

No, potom se ekipa Ivana Velića, kome je ovo treća pobjeda u četiri nastupa od dolaska na trenersku klupu OKK Slobode, ponovo razigrala, s tim što su se Hasandiću pridružili Marko Rikalo i Nedžad Muratović.

U 30. minuti domaći su došli do najvećeg vodstva (67:52) i niko u tom trenutku nije pomišljao da bi moglo doći do drame. A nju su režirali Ivan Šilić, Dinko Peljto i Jelen Ross, te s druge strane Marko Rikalo.

U 38. minuti Mostarci su smanjili rezultat na 75:69, ali su Hasandić i Rikalo pogocima ponovo podigli „ljestvicu“ na 79:71.

Šilić i Ross su trojkama doveli meč u potpunu neizvjesnost (79:77), da bi se sve rješavalo šutevima iz slobodnih bacanja.

U igri živaca više koncentracije imali su domaći koji su u samom finišu pogotkom Rikala osigurali pobjedu.

Hasandić je utakmicu završio sa 32 poena, Rikalo je ubacio 21, a Jumond 10 poena.

U ekipi Studenta Gudić je postigao 20, a Peljto i Ross po 17 poena.

Na vrh