Tuzla

Tuzlaci će 5.februara između ovih pet imena izabrati novog gradonačelnika

Prijevremeni izbori za gradonačenika Tuzle održat će se 5. februara. Rok za prijavu je istekao jučer, a stranke imaju desetak dana da delegiraju kandidate javlja O kanal. Do sada je poznato nekoliko imena koja će u trku za mjesto gradonačelnika Tuzle. Najviše je nezavisnih kandidata, a najjača stranka u Tuzli SDP ime kandidata objavit će u četvrtak, mada se već zna da je to Zijad Lugavić trenutni vršilac dužnosti gradonačelnika.

Prvi je kandidaturu obznanio i krenuo u kampanju Mirnes Ajanović, političar trodecenijskog iskustva. Za izbore se prijavio kao nezavisni kandidat, a ako bude izabran obećava raditi bez plate, jer kako kaže, riješio je egzistenciju kroz advokatsku kancelariju čiji je vlasnik.

– Nikome ništa ne dugujem niti će iko imati mogućnost da bilo šta traži od mene. To će dati situaciju da Tuzla iskoristi najbolje od svega onoga što postoji u ovom okruženju. Garancija svega onoga što pričam nije samo ovo što idem po terenu gotovo svaki dan, obilazim građane, pokazujem šta je negativno i šta ćemo to riješiti, jeste i plan djelovanja od 130 tačaka, plus kapitalni projekti. Ovih 130 tačaka pokazuje šta se može uraditi u kratkom periodu sa vrlo malo novca, izjavio je Mirnes Ajanović, kandidat za gradonačelnika Tuzle.

U borbu za mjesto prvog čovjeka Tuzle će i Almir Arnaut Beli. Tuzlanski aktivista i predsjednik Udruženja „Velika djeca“ koji je predao kandidaturu kao nezavisni kandidat i odmah naišao na prepreku koja se ogleda u 1.000 KM takse za prijavu kandidature.

– Velika djeca su u dva dana skupila te potpise i po pet maraka sakupili tu hiljadu maraka. Tako da smo predali kandidaturu u ponedjeljak do 11 sati, rekao je Almir Arnaut Beli, kandidat za gradonačelnika Tuzle.

Ukoliko bude izabran Arnaut obećava da će grad vratiti građanima.

– Da prestane ilegalna gradnja, da se vrati vjera u džamije, hoću da se sve u Tuzli vrati istini. Istina je da se korupcija i kriminal šire u Tuzli, droga. Naš grad ne liči na grad i mi ovo zovemo kasabom. Ovo je bezvlašće i mi ćemo uvesti samoupravu u sve mjesne zajednice. Vratićemo grad u ruke građana, dodao je.

Na izbore bi mogla i Naša stranka koja je podnijela prijavu Centralnoj izbornoj komisiji. Kandidat će, ukoliko stranka potvrdi učešće, biti Omer Berbić, aktuelni Gradski vijećnik i jedan od najvećih kritičara vlasti u Tuzli.

– Sada kako stvari stoje najvjerovatnije će se ići u pravcu da ja budem kandidat Naše stranke, odnosno, jedne šire koalicije Progresivnog bloka za gradonačelnika Tuzle. Ono što želimo da ponudimo ovdje je potpuno drugačiji pristup. Da depolitiziramo javna preduzeća, da radimo na javno-privatnom partnerstvu, na industrijskim zonama, da dovedemo investitore, da grad prodiše, kako u privrednom tako i u kulturnom i sportskom smislu, rekao je Omer Berbić, Naša stranka.

 

Osim nabrojanih, na izbore će i nezavisni kandidat Derviš Čičko, a SDP će delegirati Zijada Lugavića aktuelnog vršioca dužnosti gradonačelnika, kojeg smo kontaktirali za izjavu ali je kazao da želi sačekati službenu potvrdu stranačkih organa.

Komentari
Na vrh