Aktuelno

Tuzla: Žene u politici i dalje marginalizirane

Iako postoje zakonske obveze da žene moraju zakonski biti zastupljene kako u parlamentarnim, političkim i institucionalnim strukturama u BiH u praksi je potpuno drugačije stanje, rečeno je danas na konferenciji „Solidarnost među ženema“ čiji su organizatori humanitarna organizacija „Horizonti“ Tuzla i Fondacija „Cure“.

– U javnoj sferi djelovanja odnos nije ni blizu ravnopravnosti. U 21.vijeku je čudno da o tome govorimo, ali nažalost u našoj zemlji je i to moguće. Sama činjenica da je u Predstavničkom domu BiH gdje sam ja poslanica devet žena od 42 poslanika, dovoljno govori u kakvom društvu živimo. Ali na nama je da se borimo i smatram da sve kreće od političkih stranaka – kaže Mirjana Marinković Lepić, poslanica u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine.

Mira Vilušić, stručna kosultantica nevladine organizacije Horizonti iz Tuzle istaknula je posebno da u bosanskohercegovačkom društvu vlada muški egoizam.

– Žena nema na glavnim funkcijama i sada smo imali najnoviju promjenu u Kliničkom centru u Tuzli i nigdje nemamo niti jedne žene. Toliko imamo uglednih doktorica, toliko medicinskih sestara. Da napomenem, nikada u historiji Tuzle nijedna žena nije bila direktorica Kliničkog centra. S druge strane kada se razbolimo uglavnom se obraćamo ženama – istaknula je Vilušić.

Ona je podsjetila i na činjenicu da je Bosna i Hercegovina potpisnica brojnih konvencija o pravima žena i ravnopravnosti spolova. Smatra da je to još uvijek samo mrtvo slovo na papiru

– I u Bosni i Hercegovini je na snazi sporazum o jednakopravnosti spolova, ali ponavljam to je samo mrtvo slovo na papiru- dodala je.

Bosna i Hercegovina je zemlja potpisnica brojnih međunarodnih konvencija, kako je često isticano, ali i domaćih zakona koji bi trebali garantirati jednakopravnost među spolovima.

– Nažalost, kod nas je situacija drugačija. Najčešće su žene dvostruko marginalizirane u javnoj sferi. Jedan je razlog to što su žene, a drugi što nemaju jednak tretman niti ista prava kao muškarci. Zato je važno kroz javne tribina kao što je ova „Solidarnost među ženama“ da razgovaramo sa ženama na koji način se mi možemo udružiti – kaže nam Medina Mujić iz Fondacije „Cure“.

Svoja iskustva u političkoj sferi djelovanja ispričala je i nekadašnja zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona Nedžada Avdić.

– Ja sam stalno sarađivala s građanima i iznosila sve njihove probleme, odnosno sve naše probleme. Političarka nije lako biti, ali žena mora biti svjesna svojih mogućnosti. Iako sam sate provodila iščitavajući materijale o određenim problemima, kada bih izašla za govornicu u Skupštinu niko me od kolega nije slušao. Bilo bi dobro da o našoj zastupljenosti ne govorimo samo među ženama nego da se ovdje pojave i naše muške kolege – istaknula je Avdić.

Na javnoj tribini se razgovaralo o ulozi i neiskorištenim potencijalima žena u političkom i javnom životu BiH, problemima u radu s kojima se suočavaju žene u lokalnim zajednicima te na koji način žene iz javnog i političkog života mogu zajedno doprinijeti pozitivnim promjenama u njihovoj lokalnoj zajednici.

Na vrh