Tuzla

Tuzla: Više od 5.000 građana na Trgu Slobode kao podrška Ukrajini

Iz Tuzle su poslane poruke za mir u Evropi i Bosni i Hercegovini. Organizatori skupa u Tuzli – Grad Tuzla, Forum građana Tuzle i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pozvali su sve građane koji razmišljaju svojom glavom i koje boli rat u Ukrajini, istinske patriote da se pridruže skupu i osude agresiju Rusije na Ukrajinu.

– Boli nas patnja naroda u Ukrajini, bombardovanje Trga Slobode u Harkivu, zato sa Trga slobode u Tuzli osuđujemo agresiju na Ukrajinu. Slike užasa iz Ukrajine, bude u nama sjećanja na naše patnje iz prošlosti i strah od budućnosti.
Mnogi strahuju od mogućnosti da bi Putin mogao otvoriti još jedan front i to u Bosni i Hercegovini, pomoću svojih, već deklarisanih marioneta i separatista. Ne treba se bojati. Amerika i Evropa nikad nisu bili jedinstveniji, zato ne sumnjam da će biti zaustavljene i Putinove marionete i oni koji ih podržavaju.
Podsjećamo da NATO pakt i EUFOR na osnovu Dejtonskog mirovnog ugovora već imaju mandat da ovdje dovedu onoliko snaga koliko je potrebno da se sačuva mir. Hvala čuvarima mira, vojnicima EUFOR-a što su ovdje.
Sada nam treba jedinstvo različitosti u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući vama, Trg sobode u Tuzli izgleda kao trijumf snage jedinstva različitosti. Srbi, Hrvati, Bošnjaci, svi Bosanci i Hercegovci, treba da se drže zajedno jer samo tako možemo sačuvati mir.
Treba nam jačanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u Bosni i Hercegovini.
Da bi se sačuvao mir u Evropi, Bosnu i Hercegovinu je potrebno što prije primiti u EU. Time bi ojačali i Evropska unija i Bosna i Hercegovina.
Stratezi euroatlanskog sistema sigurnosti treba da imaju u vidu da je zbog svog položaja, Bosna i Hercegovina nosivi stub stabilnosti Zapadnog Balkana. Toga su u Drugom svjetskom ratu bili svjesni i Ruzvelt i Čerčil i Tito. Kada Bosna i Hercegovina postane dio euroatlanskog sistema sigurnosti, EU i NATO će dobiti siguran jugozapadni dio svog odbrambenog sistema, a zapadni Balkan i Bosna i Hercegovine, trajnu stabilnost i mir.
Želimo prestanak agresije na Ukrajinu, mir u Evropi i mir u Bosni i Hercegovini. Živjela Evropa! Živjela Ukrajina! Živjela Bosna i Hercegovina!
Jasmin Imamović – gradonačelnik Tuzle
Na vrh