Aktuelno

Tuzla slavi rođendan velikana bosanskohercegovačke književnosti Meše Selimovića

Prigodnim programom, učenici i nastavnici, Gimnazije Meša Selimović u Tuzli, danas su obilježili Dan škole i godišnjicu rođenja ovoga pisca. Tim povodom gimnaziju je posjetio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, te položio cvijeće pred spomenik, postavljen u znak sjećanja na velikana bosanskohercegovačke književnosti.

“Poseban je značaj tuzlanske Gimnazije Meša Selimović. To je druga gimnazija u BiH, samo godinu je mlađa od Prve gimazije u Sarajevu. U njoj je sadržana velika tradicija, kultura, mnogo je značajnih ljudi završilo ovu gimnaziju. Naša je prava sreća da je u ovu gimnaziju išao Meša Selimović i da je u njoj bio i profesor. Značaj života i djela Meše Selimovića je dio kulutrno-istorijskog naslijeđa čitave regije, ali posebno BiH i njegove rodne Tuzle. Mi smo kulturni u onoj mjeri koliko poštujemo naše kulturno-istorijsko naslijeđe. Nas će poštovati i drugi, ukoliko poštujemo sebe i svoju tradiciju. Tako da ovo što radi gimnazija, svake godine, u povodu rođenja Meše Selimovića i dodjelom istoimene nagrade u okviru Književnih susreta Cum grano salis, našom manifestacionom i spomeničkom kulturom, evo ovdje i na Korzu, to je njegovanje našeg kulturno-istorijskog naslijeđa i to je odnos našeg poštovanja prema Tuzli i tradiciji. Njegujući tradiciju tuzlanske gimnazije Meša Selimović, njegujemo tradiciju znanja i kulture”, izjavio je gradonačelnik Imamović.

U toku su aktivnosti na sanaciji pokrenutog klizišta na raskrsnici između magistralnog puta Tuzla – Sarajevo i puta Miladije – Husino. Radi se o većem klizištu, širine oko 50 metara i dužine oko 200 metara.

Na vrh