Tuzla

Tuzla: Održana panel diskusija na temu „Festivali kao turistički potencijal Bosne i Hercegovine“.

U sklopu četvrte po redu manifestacije, “Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i Savremena umjetnička škola u Tuzli, organjizovali su panel diskusiju na temu „Festivali kao turistički potencijal Bosne i Hercegovine“.

Cilj panela koji je održan u Odjelu za edukaciju JU BKC TK, bio je okupiti relevantne učesnike iz oblasti turizma, kulture, obrazovanja, produkcije i drugih oblasti bliskih temi, koji su kroz kontruktivnu diskusiju pokušali dati svoj doprinos u određivanju smjernica i ideja koje za cilj imaju umrežavanje kreativne i audio-vizuelne industrije i turističkih organizacija, ustanova i institucija u potencijalnim zajedničkim projektima.

Panelisti su kroz stručna izlaganja, ali i prezentaciju pozitivnih iskustava dali ideje i putokaze učesnicima ovog događaja izainteresiranim u široj javnosti kojima je organizacija festivala i manifestacija sa jedne ili turizam sa druge strane ono čime se bave.

-Turistička zajednica TK je od lokalnih zajednica dobila informacije da na ovom području egzistira 78 manifestacija od značaja za te zajednice, što govori da imamo kvalitetno polazište za razvijanje i tih događaja ali i turističke ponude koja se za njih veže. Mislim da bi u narednom periodu trebali dodatn uraditi vrednovanje manifestacija, te one koje zaslužuju posebno istaći u našoj turističkoj ponudi – istakla je danas doc. dr. sci. Merima Aljić, savjetnik u Turističkoj zajednici TK-a.

Uticaj festivala i sličnih manifestacija na razvoj turizma je višestruk, rečenica je koja se na današnjem događaju često mogla čuti.

-Festivalali potiču dolazak inostranih i domaćih turista, utiču na produženje turističkih sezona, jer se najčešće održavaju predsezoni i posezoni. Veći festivali imaju i veću medijsku pažnju što se reflektuje i na to da se imidž festivala reflektuje i na imidž destinacije a pozitivne emocije učesnika i posjetitelja se prenose i na samu destinaciju – istakla je dr.sci. Ermina Mustafić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, na kome se upravo ono što je danas prezentirala izučava na predmetu Brendiranje i menadžment turističke destinacije.

Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice grada Tuzle učesnicima je prezentirala pozitivna iskustva i efekete organizovanja festivala i manifestacija, te razvijanja turističkih proizvoda koji su festivalskog karaktera, a po kojima je Tuzla već sada prepoznatljiva. Posebno je istakla nekoliko manifestacija koje imaju i tradiciju i kvalitet i na kojima je zbog takvih karakteristika lakše praviti kvalitetnu turističku ponudu.

Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle prenio je iskustva ovog pozorišta koje ima nastupe na više od 70 festivala širom svijeta i nastupe pred više od 200.000 ljudi. Tokom izlaganja Mujkić je istakao trend organizovanja što više sadražaja za učesnike samih festivala, koji su kod nas u drugom planu u odnosu na sadržaje koji se kreiraju najvećim dijelom za posjetitelje, te potrebu umrežavanja što više subjekata kako bi u konačnici kroz organizovanje festivala ili sličnih manifestacija svi imali višestruku korist.

Pozitivne efekete organizovanja manifestacija na turističku ponudu Gradačca, kao jedan od pozitivinh primjera prezentirala je i Nadira Duraković, direktorica Centa za kulturu „Ahmed Muradbegović“ iz Gradačca.

U zaključcima panel diskusije koju je moderirao Nedim Ćudić, stručni saradnik za odnose s janvošću u JU BKC TK, pored spomenutog prijeko potrebnog umrežavanja istaknuta je važnost pravoremenih i transparentnih kalendara događaja za adekvatno planiranje, potrebu lobiranja za veći udio u sredstvima koja se za festivale izdvajaju za federalnog nivoa, zatim  isticanja specifičnosti festivala po kojima se oni izdavajaju u odnosu na slične u državi i regiji, te značaj stručnijeg i studioznijeh rada na organizaciji samih festivala.

  1. “Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti” počeli su 25. oktobra, JU BKC TK realizuje ih pod pokroviteljstvom Turističke zajednice TK-a i u partnerstvu za Filmskim centrom Sarajevo, Savremenom umjetničkom školom Tuzla i Centrom za kulturu „Ahmed Muradbegović“ iz Gradačca. Na današnjem događaju su uručene i zahvalnice školama čiji su učenici prisustvovali programaima ove manifestacije.

Ovaj događaj je dio „Dana BKC-a“, kojima Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježava 26 godina rada BKC TK i 69 godina od osnivanja Radničkog doma “Moša Pijade”.

 

JU BKC TK

Na vrh