Vijesti

Tuzla obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli “Medicus” u saradnji sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i ove godine će obilježiti Svjetski dan borbe protiv moždanog udara.

Tuzla, po uzoru na ostatak svijeta, 29. oktobar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv moždanog udara s ciljem upoznavanja javnosti o prirodi oboljenja, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja.

Obilježavanje tog datuma pokrenuto je 2006. godine od Svjetske organizacije za moždani udar (WSO), a u Tuzli se obilježava od 2014. godine, kao jedinom zvaničnom partneru WSO uime BiH.

Glavni cilj projekta je zdravstveno prosvjećivanje populacije kada je riječ o prepoznavanju i važnosti faktora rizika, simptoma i znakova moždanog udara, te brzina reagovanja na njih, kao i uticaj životnih navika na održavanje kvalitete života.

Prema svjetskim statistikama, kao i podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, moždani udar predstavlja jedno od najčešćih oboljenja kada je riječ o smrtnosti i invaliditetu stanovništva, od kojeg godišnje obolijeva 15 milijuna stanovnika.

Kako je saopćeno iz Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, ove godine planirane su tri javne akcije promocije zdravlja. U nedjelju, 28. oktobra akcije će biti održane u Tuzli na lokacijama Bingo City Center Tuzla i Mercator Center Tuzla, kao i u Gračanici u centru grada, u periodu od 10 do 14 sati. Na tim mjestima će biti ljekari i studenti, a svi zainteresirani će se moći informisati o tome šta je moždani udar, kao i analizirati vlastito zdravstveno stanje.

Ovogodišnja tema WSO je “Ustani ponovo nakon moždanog udara” i posvećena je rehabilitaciji i programima terapije nakon oboljenja. Međutim, s ciljem da do oboljenja uopšte ne dođe, ovogodišnje aktivnosti su organizovane na taj način da svi građani mogu dobiti provjerene informacije i na licu mjesta uvidjeti vlastite predisponirajuće faktore, kao i načine da uopšte spriječe pojavu ove teške bolesti.

Kooridnator ovogodišnjeg projekta je Mujanović Adnan, uime Sekcije za neuroznanost “Medicus”, dr. Edina Čamdžić za Gračanicu, sa mentorom projekta prof.dr. Dževdetom Smajlovićem, načelnikom Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.


Komentari
Na vrh