Tuzla

Tuzla blok 7: Savjetodavni odbor potvrdio – garancija za blok 7, nedozvoljena državna pomoć

Sekretarijat Energetske Zajednice je jučer objavio da je Savjetodavni odbor predao zvanično mišljenje u predmetu protiv Bosne i Hercegovine. Predmet se odnosi na garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za kredit koji je Elektroprivreda BiH uzela od kineske Eximbanke, za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla.

 

Savjetodavni odbor je potvrdio argumentaciju Sekretarijata Energetske Zajednice da odluka Vijeća za državnu pomoć nije u skladu sa pravilima Europske Unije o državnoj pomoći, te da garancija za kredit za blok 7 predstavlja državnu pomoć. Mišljenje Savjetodavnoga odbora je potrebno kao posljednji korak prije nego što Vijeće ministara članica Energetske zajednice donese odluku o ovom pitanju 30. novembra.

 

“Ovo je još jedna u nizu potvrda da blok 7 termoelektrane Tuzla nema budućnosti. Ostaje da vidimo da li će se pojedini predstavnici vlasti i Elektroprivrede i dalje igrati sa novcem građana Bosne i Hercegovine i pod svaku cijenu tvrdoglavo srljati u propast”, izjavio Denis Žiško iz Aarhus Centra Tuzla

 

Projekat izgradnje bloka 7 termoelektrane Tuzla se nalazi u ozbiljnim problemima i zbog odustajanja firme General Electric, od isporuke opreme definirane potpisanim ugovorom. Izvođač radova, Gezhouba, nudi alternativnu kinesku tehnologiju, a vlasti FBIH trenutno razmatraju da li da odustanu od projekta ili će riskirati nastavak projekta sa nepoznatom kineskom tehnologijom.

 

“Izgradnja bloka 7 termoelektrane Tuzla se predstavlja kao razvojna šansa za Federaciju BiH, ali će zapravo biti mlinski kamen oko vrata”, dodala je Pippa Gallop iz mreže CEE Bankwatch-a. “Pretpostavke koje su uključene u studiju izvodljivosti su apsolutno nerealne i nema teorije da će blok 7 biti isplativ. Ova vijest iz Energetske zajednice je još jedan razlog za odustajanje od projekta i razvijanje održivih alternativa.”

 

Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine je 2018. utvrdilo je da ova garancija ne sadrži elemente državne pomoći, međutim udruženje Aarhus Centar BiH i mreža CEE Bankwatch se nisu složili. U Septembru 2018. su predali zahtjev Energetskoj Zajednici da se istraži usklađenost garancija sa pravilima Sporazuma o uspostavi Energetske zajednice, a Sekretarijat Energetske Zajednice je u martu. 2019. otvorio postupak protiv Bosne i Hercegovine.


Komentari

Na vrh