Aktuelno

Tuzla – Akcija “Stop raku grlića materice”

“STOP raku grlića maretice” naziv je aktivnosti koju od danas do 29. januara organizuju ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u saradnji sa Studnetskim vijećem „MEDICUS“ Mediniskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Već četvrtu godinu ljekari Klinike za ginekologiju i akušetstvo UKC-a Tuzla, građankama Tuzle i drugih općina u kantonu, nastoje ukazati na prevenciju raka grlića materice. Ove godine, kako je danas rečeno, posebna pažnja posvećena je ženama s invaliditetom.

– Od danas kako su krenuli aktivnosti pa do 29. januara svaki dan bit će aktivnosti u raznim gradovima, pretežno na frekeventnim mjestima gdje možemo doći do svake građanke jer smo primijetili da nam češće dolaze osobe koje već redovno rade papa-testove. Nama je cilj da dođemo do svih osoba, pogotovo one  koje rijetko rade u intervalima dužim od četri, pet i više godina, a pogotovo one koje nikada nisu uradile – izjavila je dr. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Nedim Selimović, student 5. godine Medicinskog fakulteta UNTZ ističe da je odziv na akciju dobar.

– Većina ih je upućena, međutim ima i onih koje nisu upućene i mi im objasnimo o čemu se radi i preporučimo im da se slobodno jave u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo na papa-test – ističe Selimović.

Objašnjavaju da je najvažnije bolest otkriti na vrijeme, jer je tada u većini slučajeva rak grlića materice izlječiv.

– Tužno je da u ovim vremenima imamo žene koje oboljevalju od raka i to u fazi koja je lokalno uznapredovala gdje je operacije nemoguća u tom momentu. Ali, ne treba ni tu reći gotovo, zato što postoje druge modaliteti liječenja. Ti modaliteti kao što su zračenje i kemoterapija su djelotvorni u određenom procentu – ističe dr. Ljuca.

Sve je više žena kod kojih se rak grlića materice otkrije na vrijeme, mada smatra da je ova bolest druga po učestalosti u Tuzlanskom kantonu. Podsjeća i da postoje testovi kojima se promjene na grliću materice mogu rano otkriti. Stoga je, prevencija najvažnija, tvrde ljekari.

Na vrh