– Želimo vidjeti koje su kompanije zainteresirane da obavljaju letove, a nakon toga ćemo koncipirati sve ostalo. Dakle, javni poziv je za iskazivanje interesa, određena vrsta subvencija će postojati, ali to će biti naknadno definirano, na osnovu prijava i ponuđenih cijena rotacija. Također, aviokompanije moraju posjedovati obaveznu dokumentaciju da mogu obavljati letove spram liste destinacija koju smo sačinili i koja je dio javnog poziva – kaže za Faktor Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

U javnom pozivu aviokompanijama je ponuđeno 19 destinacija, najviše je u Njemačkoj, njih osam, i to Frankfurt Hahn, Berlin, Saarbrücken, Hamburg, Baden-Baden, Nürnberg, Köln i Friedrichshafen, četiri destinacije u Švedskoj su Götheborg, Stockholm, Halmstad i Malmö, zatim Esbjerg i Billund u Danskoj, Beč i Salzburg u Austriji, Maastricht i Eindhoven u Nizozemskoj i Istanbul u Turskoj.

Kriteriji za izbor ponude avion sa minimalno 110 sjedišta te najniža cijena po rotaciji. Novac za suvenciju bit će osigurano preko Ministarstva trgovine, turizma i sobraćaja Tuzlanskog kantona na poziciji “Tekući transferi Turističkoj zajednici TK za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turizma”, što je projekat koji usvaja Vlada TK.